USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Diyarbakır’ın Yüzlerce Yıllık Taş Değirmenleri Hâlâ Dönüyor

Yüzyıllardır buğday, mısır ve susamı öğütmek için kullanılan taş değirmenler, modern makinelerin yaygınlaşmasına rağmen hâlâ bazı köylerde aktif olarak çalışıyor.

Diyarbakır’ın Yüzlerce Yıllık Taş Değirmenleri Hâlâ Dönüyor

Diyarbakır’ın kırsal bölgelerinde yer alan taş değirmenler, su gücü veya el emeğiyle çalışıyor. Düşük hızda öğütme yöntemi, tahılın besin değerini koruyor ve ekmek, bulgur ile tahin gibi ürünlere özgün bir aroma katıyor.

Kültürel Miras Olarak Değirmenler

Bazı değirmenler 200 yılın üzerinde bir geçmişe sahip. Nesilden nesile aktarılan bu işletmeler, sadece üretim değil aynı zamanda köy yaşamının sosyal buluşma noktaları olarak da önem taşıyor.

Modernleşmeye Direnen Gelenek

Elektrikli değirmenler çok daha hızlı olsa da taş değirmenlerden çıkan un ve tahinin tadı, bölge halkı tarafından “doğal ve katkısız” olduğu için tercih ediliyor. Özellikle tahin helvası ve tandır ekmeği yapımında taş değirmen unu ayrı bir değer taşıyor.

Turistler İçin İlgi Çekici Noktalar

Köylere gelen ziyaretçiler, değirmen taşlarının dönme sesini dinleyerek geçmişe yolculuk yapıyor. Bazı değirmenler, hem üretim hem de tanıtım amacıyla kapılarını misafirlere açıyor.