<div>Tadı ve aromasıyla ünlü Diyarbakır karpuzunun hasadı devam ediyor. İşçilerin zorlu mesaisiyle toplanan karpuzlar, Türkiye`nin dört bir yanına gönderiliyor.</div> <div>Hem örtü altında hem de geleneksel yöntemlerle yetiştirilen karpuzlar, 40 dereceyi aşan sıcaklıkta tarlalardan toplanıyor. Günlük 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında kazanç elde etmek için büyük emek harcayan işçiler, yaşadıkları sıkıntıları ve çalışma koşullarını anlattı.</div> <div>Diyarbakır'ın Çınar İlçesinde karpuz toplamaya gelen Suriyeli işçiler yevmiyelerini sağlamak için tarlada ter döküyor.</div> <div>Kovala usulü çalıştıklarını belirten Ahmed Dahar "Suriye'nin Halep şehrindenim. Saat 04.00'te uyanıyoruz. Tarlada saat 04.30 gibi işbaşı yapıyoruz. Akşam saat 19.00-20.00 arası paydos yapıp eve gidiyoruz. Günde yaklaşık 4 ile 6 arasında kamyon veya tıra yükleme yapıyoruz. Kovala usulü çalışıyoruz. Kazancımız günlük 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında değişiyor. Kamyonu 7 bin TL'ye, tırı 9 bin TL'ye dolduruyoruz. 10 arkadaşımla beraber çalışıyorum. Adana'dan geldim, bir haftadır buradayım. Bir ay boyunca burada çalışacağım." şeklinde konuştu.</div> <div><strong>"10 kişi günde en fazla 6 tır karpuz yüklüyoruz"</strong></div> <div>Bir diğer işçi Salih Sılo ise işin en zor kısmının sabahın erken saatlerinde kalkmak olduğunu belirterek şöyle konuştu:</div> <div>"İşbaşı saat 04.00 ile 04.30 arasında yapıyoruz. Yorulduğumuz zaman eve gidiyoruz. Bütün günümüz tarlada geçiyor. Tarladaki karpuzun oranına göre günde 4 ile 6 arasında kamyon veya tır dolduruyoruz. Bazen yevmiyemiz çıkmayabiliyor. 10 kişi olarak günde en fazla 6 tır yükleyebiliyoruz. İşin en zor kısmı sabah erken kalkmak. Gün içerisinde güneş altında çok fazla bekliyoruz."</div> <div><strong>Sıcaklık başımıza vuruyor"</strong></div> <div>Bu işte kendisini en çok zorlayan şeyin havanın aşırı sıcak olması olduğunu ifade eden Akif Can ise şöyle konuştu:</div> <div>"Buraya gelip karpuz yüklemesi yapıyoruz. Saat 11.00 gibi yemeğimizi yiyoruz. Bu işte en çok zorlandığım taraf, havanın çok sıcak olması. Çok sıcak ve zor bir iş yapıyoruz. Her bir karpuz 9-10 kilo arasında geliyor ve biz bunu yerden tırda bulunan arkadaşımıza fırlatıyoruz. Geçen gün bir arkadaşımız sıcak nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırıldı."</div>