USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Hastalıklara Kalkan: Sardalya ve Hamsi Diyarbakır Tezgahlarında Yerini Aldı

Balık sezonu açıldı, Diyarbakır’da sardalya ve hamsi tezgâhlarda en çok ilgi görenler arasında. Uzmanlar bu mevsimde sardalya tüketimini öneriyor: Kaygıyı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor.

Hastalıklara Kalkan: Sardalya ve Hamsi Diyarbakır Tezgahlarında Yerini Aldı
Türkiye genelinde balık avı yasağının kalkmasıyla denizler şenlendi, balıkçılar ağlarını doldurup tezgâhlara taze balıklarla döndü. Diyarbakır’da da bu hareketlilik hissediliyor. Balık sezonunun açılmasıyla birlikte tezgahlarda en çok tercih edilen balıkların başında  sardalya, torik, hamsi ve palamut geliyor. Bu balıkları ise istavrit ve somon takip ediyor.
Kentte geçmiş yıllarda balık tüketiminin düşük olduğunu hatırlatan balık satıcısı Erol Gülcü, son yıllarda bu durumun değiştiğini belirtti. Gülcü, “Balık eskiden Diyarbakır’da çok tüketilmezdi. Ancak artık biz balıkları hem temizliyor hem de pişirerek sunuyoruz. Evlere servis hizmeti de veriyoruz. Bu da tüketimi artırdı” dedi.
Fiyatların kırmızı ete kıyasla daha uygun olduğunu vurgulayan Gülcü, “Sardalyanın kilosu 150 TL, istavrit 200 TL, hamsi ise 250 TL. Hem sağlıklı hem ekonomik” diye konuştu. Bölgedeki akarsular ve göllerde çıkan sazan ve aynalı sazan gibi tatlı su balıklarına da ilginin olduğunu ifade etti.

Sardalya: Depresyona ve İltihaplara Karşı Doğal Kalkan

Beslenme uzmanları da bu mevsimde balık tüketiminin önemine dikkat çekiyor. Özellikle sardalya gibi omega-3 bakımından zengin balıkların hem ruh sağlığına hem de bağışıklık sistemine destek olduğunu belirtiyorlar.
Uzmanlar, özellikle haftada en az 2 kez balık tüketiminin kalp sağlığı ve genel vücut direnci açısından oldukça önemli olduğunu vurguluyor.
Sardalya, Kaygı ve depresyonu azaltmaya yardımcı oluyor,  İltihapları önleyici etkisi var. Zengin protein, vitamin ve mineral içeriğiyle kas ve kemik sağlığını destekliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor