<div>Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı KEY-MA Kadın Kooperatifi, bölgenin tescilli ürünlerini kullanarak geleneksel yemekleri hazırlıyor. Kadınların titizlikle seçtiği coğrafi işaretli domates, biber ve diğer sebzeler, sofralara otantik Diyarbakır tatlarını taşıyor.</div> <div></div> <h3><strong>“Mevsime Uygun Yemekler Yapıyoruz”</strong></h3> <div>Kooperatifin diyetisyen ve mutfak koordinatörü <strong>Zeynep Öcal</strong>, hazırlık sürecinde yöresel ürünlere önem verdiklerini belirtti. Öcal, “Mevsime uygun yemekler yapmaya özen gösteriyoruz. Önceden salça, kurutmalık gibi ürünler hazırlıyorduk. Şimdi ise bunları yemeklerimizde kullanıyoruz. Fırında Diyarbakır güveci, belluh, mercimekli köfte, çiğ köfte ve ekşili sumaklı dolma hazırladık. İçli köftemiz ve çeşitli mezelerimiz de var. Lice domatesini kendimiz kurutup meze olarak değerlendiriyoruz, Çermik biberiyle atom yapıyoruz. Mezelerde de mutlaka tescilli ürünlerimizi kullanmaya dikkat ediyoruz” dedi.</div> <div></div> <h3><strong>300 Kişiden 600 Kişiye Kadar Yemek Hazırlanıyor</strong></h3> <div>Kooperatif mutfağında her gün yoğun bir tempo yaşanıyor. Normalde 5 kişilik ekiple çalışan kadınlar, talebe göre sayıyı artırabiliyor. Öcal, “Genelde 300-400 kişilik yemek hazırlıyoruz. Ancak tek çeşit, örneğin kavurma pilavı olduğunda, bu sayı 500-600 kişiye kadar çıkabiliyor. Yoğun günlerde ekibimiz 20-25 kişiye kadar genişliyor” diye konuştu.</div> <div></div> <h3><strong>Kadınların Emeği Ekonomiye Katkı Sağlıyor</strong></h3> <div>KEY-MA Kadın Kooperatifi, yalnızca yemekleriyle değil, kadın istihdamına sunduğu katkıyla da dikkat çekiyor. Yöresel lezzetleri yaşatırken aynı zamanda kadınlara gelir kapısı olan kooperatif, Diyarbakır’ın gastronomi değerlerini tanıtarak kente ekonomik ve kültürel katkı sunuyor.</div>