USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Lavanta bahçesinde kartpostallık görüntü

Samsun’dan emekli olduktan sonra memleketi Sivas’ın Tecer köyüne dönen Niyazi Selvi, astım hastası eşi için lavanta bahçesi kurdu. Tecer Dağı eteklerinde kurulan lavanta tarlası hem sağlık hem de doğa turizmi açısından dikkat çekerken, bölgeye gelen ziyaretçilerin ilgisi her geçen gün artıyor.

Lavanta bahçesinde kartpostallık görüntü

Samsun’da yaşamını sürdüren ve emekli olduktan sonra memleketi Sivas’a dönüş yapan Niyazi ve Muazzez Selvi çifti, astım hastalığıyla mücadele eden Muazzez Selvi için doğayla iç içe bir yaşam kurdu. Sivas’ın Ulaş ilçesine bağlı Tecer köyünde, Tecer Dağı’nın eteklerine lavanta bahçesi oluşturan çift, hem sağlık hem huzur dolu bir hayatın kapılarını araladı.

2020 yılında emniyet teşkilatından emekli olan 58 yaşındaki Niyazi Selvi, doğup büyüdüğü Tecer köyüne dönme kararı aldı. Samsun’un nemli havası nedeniyle astım hastalığına iyi gelmeyen koşullar, çiftin rotasını kurak ve temiz havasıyla bilinen Tecer’e çevirdi. Çocukluğundan beri Tecer Dağı’na duyduğu hayranlıkla bu bölgeye ev yapan Selvi, ardından lavanta ekimine yöneldi.

"Tecer Dağı’na ve bayrağa âşık oldum"

Lavanta bahçesinin kuruluş sürecini anlatan Niyazi Selvi, “2021 yılında köyüme döndüm. Önce birkaç tarım ürünü denedim ama başarılı olamadım. İnternette lavanta üzerine araştırma yaptım ve çok etkilendim. Bahçeye lavanta ektik. Tecer Dağı’na ve Türk Bayrağı’na büyük bir sevgim var. Bu sevgiyi lavantayla buluşturunca ortaya çok güzel bir manzara çıktı. Astım hastası olan eşim burada rahat nefes alıyor. Lavanta bahçemiz görenlerin ilgisini çekmeye başladı. Her gün ziyaretçiler geliyor. Bu ilgiden memnunuz, ileride bahçeyi büyütmek istiyoruz” dedi.

"Doğanın şifası nefes oldu"

Lavanta bahçesinin kurulmasıyla birlikte sağlık açısından rahatladığını belirten Muazzez Selvi ise, “Pandemi döneminde köye geldik. Eşim önce ev, sonra da bostan yaptı ama beklediğini bulamadı. Lavanta fikrini ortaya attı ve ben de onu destekledim. Astım hastasıyım, ilaçlar kullanıyordum ama burada havanın kuruluğu ve doğanın etkisiyle ilaç içmeden de rahat nefes alabiliyorum. Her sabah eşim çevre düzenlemesi yapıyor, misafirlerle ilgileniyoruz. Tecer Dağı’na önce ben ilgisizdim, ama eşimin sevgisi beni de etkiledi. Şimdi lavanta, dağ ve bayrak üçlüsüyle burada yaşamaktan çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Lavanta turizmine katkı sağlıyor

Selvi çiftinin kurduğu lavanta bahçesi sadece sağlık değil, aynı zamanda bölge turizmi açısından da dikkat çekiyor. Özellikle yaz aylarında lavanta tarlasında fotoğraf çektirmek isteyen doğaseverlerin uğrak noktası haline gelen Tecer köyü, doğal güzelliği ve temiz havasıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.