<div data-end="746" data-start="434"><strong data-end="746" data-start="434">Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Seyfettin Baydar, 2025 yılı içinde kent genelinde 19 bin 120 işletmenin denetlendiğini ve bu denetimlerde 512 idari yaptırım uygulandığını açıkladı. Dünya Gıda Günü kapsamında yapılan açıklamada, gıda güvenliği ve israfla mücadele konularında kamuoyuna önemli çağrılar yapıldı.</strong></div> <div data-end="1123" data-start="753">Muğla'da, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla gerçekleştirilen etkinliklerde gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik temaları ön plana çıktı. Bu yıl “<strong data-end="955" data-start="899">Daha İyi Gıdalar ve Daha İyi Bir Gelecek İçin El Ele</strong>” temasıyla kutlanan özel gün çerçevesinde konuşan Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Seyfettin Baydar, gıda denetimleri ve tüketici bilincine dair önemli veriler paylaştı.</div> <h3 data-end="1182" data-start="1125">“Halkımızın Sağlıklı Gıdaya Erişimi İçin Çalışıyoruz”</h3> <div data-end="1637" data-start="1184">İl genelinde sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi veren Baydar, 2025 yılında şimdiye dek 19 bin 120 gıda işletmesinin denetlendiğini ve 669 numune alındığını belirtti. Baydar, “İlimizde görev yapan 99 gıda kontrol görevlimizle, tüketicinin sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşması için aralıksız denetimlerimizi sürdürüyoruz. ALO 174 Gıda Hattı’na gelen tüm ihbarları titizlikle inceliyoruz. Bu kapsamda 935 başvuru değerlendirilerek sonuçlandırıldı” dedi.</div> <div data-end="1820" data-start="1639">Baydar, denetimlerin sonucunda 512 işletmeye idari yaptırım uygulandığını vurgulayarak, halk sağlığını tehdit eden unsurlara karşı sıfır toleransla hareket ettiklerini dile getirdi.</div> <h3 data-end="1851" data-start="1822">Gıda İsrafına Karşı Uyarı</h3> <div data-end="2287" data-start="1853">Konuşmasında gıda israfına da dikkat çeken Baydar, israfın küresel ölçekte büyük bir problem haline geldiğini söyledi. Türkiye'de kişi başına yılda ortalama 93 kilogram gıdanın çöpe atıldığını belirten Baydar, “Bu durum, tüketime hazır gıdaların yaklaşık yüzde 17’sinin israf edildiğini gösteriyor. Oysa dünyada her dokuz kişiden biri açlıkla karşı karşıya. Bu tablo, gıdaya ne kadar dikkatle yaklaşmamız gerektiğini gösteriyor” dedi.</div> <h3 data-end="2334" data-start="2289">“Güçlü Bir Gıda Sistemi İçin Çalışıyoruz”</h3> <div data-end="2722" data-start="2336">Türkiye’nin güçlü bir tarım ülkesi olduğunu vurgulayan Baydar, sürdürülebilir bir gıda geleceği için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade etti. “Tarım sektörü ülkemizin en önemli ekonomik yapı taşlarından biridir. Sağlıklı, güvenli ve sürdürülebilir gıdaya erişim için bilinçli üretim ve tüketim anlayışını yaygınlaştırmak adına çalışmalarımıza devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.</div> <div data-end="2722" data-start="2336"></div> <div data-end="2722" data-start="2336">KAYNAK: İHA</div>