USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Muğla’nın Karabağlar Yaylası’nda “Yayla Kavunu” İçin Hasat Şenliği Düzenlendi

Muğla'nın Menteşe ilçesinde, rakımı düşük olmasına rağmen yayla olarak anılan Karabağlar Yaylası’nda yetişen yerel Yayla Kavunu için coşkulu bir hasat şenliği düzenlendi. Ata tohumu ile yetiştirilen ve kışa dayanıklılığıyla bilinen kavunun coğrafi işaret süreci de devam ediyor.

Muğla’nın Karabağlar Yaylası’nda “Yayla Kavunu” İçin Hasat Şenliği Düzenlendi

MUĞLA – Türkiye’nin "çıkılan değil, inilen" tek yaylası olarak bilinen Muğla’nın Menteşe ilçesindeki Karabağlar Yaylası’nda, geleneksel tarım ürünlerinden biri olan Yayla Kavunu için hasat şenliği düzenlendi. Eşsiz aroması ve uzun ömürlü yapısıyla dikkat çeken bu özel kavun, coğrafi işaret alma yolunda da ilerliyor.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Seyfettin Baydar, şenlikte üreticilerle bir araya gelerek ata tohumlarının korunması ve yerel üretimin desteklenmesi adına yapılan çalışmalara dikkat çekti. Baydar, Karabağlar Yaylası’nın yüz yıllardır süregelen tarımsal üretim geleneğini yaşattığını belirtti.

“Karabağlar Yaylası, sadece tarımsal üretim değil, aynı zamanda kültürel bir mirastır,” diyen Baydar, Yayla Kavunu'nun coğrafi işaret sürecinin sürdüğünü, bu özel ürünün daha fazla tanıtılması gerektiğini vurguladı.

Tütün üretiminin azalmasıyla birlikte yeniden önem kazanan geleneksel ürünlerden biri haline gelen Yayla Kavunu, hem bölge halkı hem de tüketiciler tarafından yoğun ilgi görüyor.

60 Dönümde Dede Mirası Üretim

Yayla Kavunu üreticisi Mehmet Dural, bu üretimin kendileri için bir aile geleneği olduğunu belirtti. Her yıl yaklaşık 60 dönümlük arazide ekim yaptığını ifade eden Dural, "Yayla Kavunu'nun yanı sıra Pıtrak ve Paris çeşitlerini de ekiyoruz. Hem halk memnun hem biz. Tarım İl Müdürlüğü’nün destekleriyle üretimi sürdürüyoruz, Allah devletimizden razı olsun" dedi.

Karabağlar Yaylası'nda tarımsal üretimin yeniden canlanması, hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de yerel ürünlerin korunmasına olanak tanıyor. Özellikle soğuk hava depolamaya gerek duymadan uzun süre tazeliğini koruyan Yayla Kavunu, doğal yapısıyla dikkat çekiyor.