<div data-end="915" data-start="363">Sonbaharın gelişiyle birlikte doğada artan yabani mantar tüketimi, uzmanlar tarafından ciddi sağlık riskleri taşıdığı için uyarılıyor. Şile Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Türk, özellikle yağışlı havaların ardından çoğalan mantarların zehirlenmeye yol açabileceğini belirterek, tüketim sırasında büyük dikkat gerektiğini vurguladı. Dr. Türk, mantar zehirlenmelerinde belirtilerin bazen günler sonra ortaya çıkabileceğini ve erken müdahale edilmezse kalıcı böbrek yetmezliğine varan ağır sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi.</div> <div data-end="1381" data-start="917">Doğadan toplanan mantarların birçoğunun zehirli olduğunu ifade eden Uzman Dr. Serap Türk, “Türkiye’de yetişen mantarların büyük kısmı toksin içeriyor. Bazıları hafif mide rahatsızlıklarına neden olurken, bazı türler ölümcül olabiliyor. Omphalotus, Clitocybe ve Inocybe gibi türler sindirim sistemini etkilerken, Cortinarius türleri böbrek hasarına yol açıyor. Amanita muscaria ise sinir sistemini etkileyerek ciddi nörolojik sorunlara neden olabilir” diye konuştu.</div> <div data-end="1807" data-start="1383">Mantar zehirlenmesi şüphesi durumunda kesinlikle beklememek gerektiğine dikkat çeken Dr. Türk, “Belirti görülür görülmez sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Zehirlenme durumunda mantarın kalan kısmı mutlaka sağlık personeline gösterilmeli. Hastayı kusturmak, yoğurt ya da süt vermek gibi yanlış uygulamalardan kaçınılmalı. Kaynatma ya da haşlama gibi evde yapılan işlemler toksinleri etkisiz hale getirmiyor” uyarısında bulundu.</div> <div data-end="2130" data-start="1809">Uzman, vatandaşların doğadan toplanan veya kaynağı belli olmayan mantarları tüketmemesi gerektiğini belirterek, sadece kontrollü koşullarda yetiştirilen kültür mantarlarının tercih edilmesini önerdi. “Unutmayalım, yanlış mantar tüketimi bir tabak yemeğin ömrümüzü karartmasına neden olabilir” diyerek sözlerini tamamladı.</div> <div data-end="2130" data-start="1809"></div> <div data-end="2130" data-start="1809">KAYNAK: İHA</div>