<div data-end="959" data-start="605">Bursa’nın Karacabey Ovası'nda bu yıl üreticiler, salçalık domateste geçen yıl yaşadıkları zararın ardından mısır ve karpuza yöneldi. Ancak özellikle karpuzda aşırı ekiliş ve diğer bölgelerdeki hasatla aynı döneme denk gelmesi, fiyatları adeta çökertti. Tarlada kilogramı 70 kuruştan satılmaya başlanan karpuz, şu anda 30 kuruşa alıcı bulmakta zorlanıyor.</div> <div></div> <div data-end="1270" data-start="961">Karacabey Ziraat Odası 2. Başkanı Ramazan Düzen, yaşanan durumu “Karpuz sezona kötü başladı, kötü de gidiyor” sözleriyle özetledi. Bu yıl çekirdeksiz karpuzun bile en fazla 3 ila 5 liradan satılabildiğini ifade eden Düzen, özellikle alaca cins karpuzdaki yoğun ekimin fiyatları iyice düşürdüğünü dile getirdi.</div> <h3><strong data-end="1307" data-start="1276">70 Kilometrede 30 Kat Fark!</strong></h3> <div data-end="1572" data-start="1309">Karacabey ile Bursa şehir merkezi arasındaki yaklaşık 70 kilometrelik mesafede, karpuzun fiyatı neredeyse 30 katına çıkıyor. Tarlada 30 kuruşa satılan ürün, şehir merkezindeki market ve pazarlarda 8,90 ile 11 lira arasında değişen fiyatlarla tüketiciye sunuluyor.</div> <div data-end="1853" data-start="1574">Bu tablo ise üretici ile tüketici arasındaki dengesizliğe bir kez daha dikkat çekiyor. Üreticiler, her yıl farklı ürünlere yönelerek zararlarını telafi etmeye çalışırken, planlama eksikliği ve piyasa regülasyonunun yetersizliği nedeniyle giderek daha zor bir duruma sürükleniyor.</div> <div data-end="2059" data-start="1855">Ramazan Düzen, “Her yıl farklı ürünle zararını kapatmaya çalışan çiftçi, bir sonraki yıl daha kötü durumda kalıyor. Üretimde denge sağlanmadıkça bu tablo değişmeyecek” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.</div>