Hani ilçesinin Dereli Mahalle sınırları içerisinde yer alan ve bazı kaynaklara göre milattan önce 2000'li yıllarda Hüriler tarafından inşa edildiği belirtilen Aynkebir Havuzu, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde hasar aldı.
Depremde Çarşı Mahallesi yönündeki duvarı yıkılan Aynkebir Havuzu, çevredeki cadde ve sokaklardan gelen kirli suların etkisiyle neredeyse kullanılamayacak duruma gelmiş vaziyette.
İlçenin belli bir kesiminin su ihtiyacını karşıladığı bu havuza kirli suların akması, insan sağlığı açısından risk teşkil etmekle beraber çevreye kötü kokuların yayılmasına da neden oluyor.
İlçenin Dereli Mahallesi ile Çarşı Mahallesinin kesiştiği noktada yer alan havuzun ihata duvarının yıkılması neticesinde, tarihi havuzun yanı başındaki yas evi, depremden bu yana yıkılma riskiyle karşı karşıya olduğundan hizmet veremiyor.
"İhalesi yapıldı, başlayacağız' denildi ama maalesef halen bu durumda"
Yaşadıkları sıkıntıları ve sorunların çözümüne yönelik ilgili makamlarla yapılan görüşmeleri aktaran Dereli Mahalle Muhtarı Mehmet Emin Topkaya, yaklaşık 4 bin yıllık tarihin kaybolmaması adına bir an önce restorasyon çalışmasının başlatılması hususunda yetkililere çağrıda bulunarak şunları söyledi:
"Aynkebir parkı Hani'nin tarihi değerlerindendir. 6 Şubat depreminde hasar aldı. Bu hasarı yetkililerle görüştük ama maalesef herhangi bir girişim olmadı. 'İhalesi yapıldı, başlayacağız' denildi ama maalesef halen bu durumda."
Muhtar Topkaya, "Hani'nin içme suyunun yarısı buradan temin ediliyor. Dışarıdan gelen yağmur suları havuza giriyor. Bu durumdan halkımız çok rahatsız. Tarihimizin kaybolmaması ve canlandırılması için restorasyonunun yapılmasını, bu sorunun bir an evvel çözülmesini istiyoruz." dedi.
"Yas yerimiz 19 aydır kapalı"
Yas evinin kapalı tutulmasından dolayı yaşadıkları mağduriyeti aktaran Çarşı Mahalle Muhtarı Yakup Gende, "Buradaki taziye evini Dereli Mahallesiyle ortak kullanıyoruz. Depremden beri Aynkebir havuz duvarı çökmüş; yas yeri ve buradan geçen doğalgaz kapalı, yıkılacak evlere iş makinaları ulaşamıyor. Aynkebir Hani'nin şerefidir. Bu durumu görenler biz muhtarları kınıyor. Belediyeye ilettik, sorunla ilgilendiklerini söylediler." ifadelerine yer verdi.
Muhtar Gende, "Yas yerimiz 19 aydır kapalı ve bir taziyemiz olduğunda başka adresleri kullanmak mecburiyetinde kalıyoruz. Sokak suları Aynkebir'e akıyor, kirden geçilmiyor. Bu su içilemediği gibi alınan abdestin kabul olabildiğine de inanmıyorum." şeklinde konuştu.
"Böyle bir ayıp devlet yetkililerinindir"
Aynkebir parkı alanında çay ocağı işletmecisi Savaş Topkaya ise, il veya ilçe dışından gelen misafirler açısından ilçenin kültürel mirasının bu şekilde bekletilmesinin bir ayıp olduğunu belirterek, "Tarihi parkımızın duvarı 6 şubat depremiyle döküntü olarak kaldı. Yukarıdan gelen kirli su içilen suya akıyor. Şehir dışından gelen misafirlerimiz, müşterilerimiz rahatsız oluyor. Böyle bir ayıp devlet yetkililerinindir. Hani'nin tek ve tarihi parkı burasıdır, ona da önlem alamıyorlar." ifadelerini kullandı.
İlçe sakinleri sorunun bir an önce giderilmesini istiyor.