Adadaki Asıl Tehdit İsrail mi?
1/4
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini Tufan Erhürman’ın ezici farkla kazanmasının ardından başlayan tartışmalar sürüyor. Sonuçların Türkiye’de iç politika çerçevesinde değerlendirilmesi, uzmanlarca “büyük resmi ıskalamak” olarak nitelendiriliyor. Strateji uzmanlarına göre asıl belirleyici unsur, Doğu Akdeniz’de değişen güç dengeleri ve Kıbrıs’ın jeopolitik geleceği.
2/4
Adada İsrailli yatırımcıların yoğun şekilde toprak satın almaları yalnızca ekonomik bir faaliyet olarak görülmüyor. Uzmanlara göre bu adımlar, enerji koridorları ve doğal gaz rezervleri üzerinden şekillenen daha geniş çaplı bir nüfuz mücadelesinin parçası.
3/4
Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ, Doğu Akdeniz’de küresel ölçekte bir enerji rekabeti yaşandığını belirterek, İsrail merkezli yatırımların yalnızca Güney Kıbrıs ile sınırlı olmadığını savundu. Başbuğ’a göre İsrail-Yunanistan-Mısır hattında kurulan enerji denklemi, Kıbrıs’ın tamamını kapsayan bir stratejik planın parçası.
