Büyük Deprem Uyarısı! İzmir ve Çevresi İçin Saat İşliyor
2/5
Türkiye’nin en hareketli deprem kuşaklarından biri olan Batı Anadolu için kritik bir eşik aşılıyor. AFAD Deprem Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir ve çevresindeki fay hatlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, uzun süredir sessiz kalan bazı fayların deprem üretme evresine girdiğini söyledi.
3/5
337 YILDIR SESSİZLİK SÜRÜYOR Uzman verilere göre İzmir, Ege Denizi’ndeki faylarla birlikte toplam 40 aktif fay hattı üzerinde yer alıyor. Bunların 17’si karada bulunuyor. Kent merkezini etkileyen son büyük depremin 1688 yılında 6,8 büyüklüğünde yaşandığını hatırlatan Sözbilir, aradan geçen sürenin tehlikeyi artırdığını ifade etti. “2020’de yaşadığımız 6,6’lık deprem Sisam merkezliydi. Bu durum, İzmir’in kara içindeki faylarının halen suskun olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Yapılan bilimsel analizler, artık bu fayların deprem üretme zamanının yaklaştığını gösteriyor” dedi.
4/5
BATI ANADOLU’DA 200 FAY KIRILMAYI BEKLİYOR Türkiye genelinde 485 aktif fay hattı bulunduğunu belirten Sözbilir, bunların yaklaşık 200’ünün Batı Anadolu’da yer aldığını söyledi. Bölgenin her yıl 40 milimetre güneybatıya doğru hareket ettiğini vurgulayan uzman, bu hareketin faylar üzerindeki gerilimi artırdığına dikkat çekti. “Batı Anadolu’daki fayların büyük bölümü 6 ila 7 büyüklüğünde deprem üretebilecek kapasitede. Son yüzyılda sadece 8 fay kırıldı. Geri kalanlar hâlâ enerji biriktiriyor” ifadelerini kullandı.
5/5
SİMAV – GELENBE HATLARI DOMİNO ETKİSİ YARATABİLİR Yaklaşık 200 kilometre uzunluğundaki Simav Fay Zonu da uzmanların yakın takibinde. Yedi ayrı segmentten oluşan bu fayın, her bir parçasının 6 ila 7,2 büyüklüğünde deprem üretebileceği belirtiliyor. 1970 Gediz depreminin de bu hat üzerinde meydana geldiği hatırlatıldı. Sözbilir, Simav Fayı ile Gelenbe Fayı arasındaki etkileşimin tehlikeli bir senaryo yaratabileceğini belirterek şu uyarıyı yaptı: “Gelenbe Fayı bir tür gerilim aktarım hattı gibi çalışıyor. Gerilim kuzeye taşınırsa Balıkesir, güneye taşınırsa Akhisar ve Soma fayları tetiklenebilir. Bu da zincirleme depremler anlamına gelir.” UZMANLARDAN NET ÇAĞRI Bilim insanlarına göre ortaya çıkan tablo, özellikle İzmir’de kentsel dönüşüm, yapı denetimi ve altyapı güçlendirmelerinin artık ertelenemez olduğunu gösteriyor. “Faylar sessiz olabilir ama bu, tehlikenin ortadan kalktığı anlamına gelmez. Doğanın kendi takvimi vardır ve zamanı geldiğinde bu faylar mutlaka deprem üretir” uyarısı yapıldı.
