Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semtinde, yaklaşık 12 yıl önce dikilen Amerikan sarmaşığı bugün ulaştığı boyutla görenlerin dikkatini çekiyor. Akkoyunlu Caddesi üzerindeki bir binanın önünde büyüyen sarmaşık, yaklaşık 25 metreye ulaşarak yapının üst katlarına kadar uzandı.
Kent merkezindeki yoğun yapılaşmanın arasında ortaya çıkan görüntü, caddeyi kullanan vatandaşların da ilgisini çekiyor. Yeşil dokusuyla beton binaların arasında adeta doğal bir alan oluşturan sarmaşık, özellikle yaz aylarında dikkat çekici bir görüntü sunuyor.

12 yılda binanın üst katına ulaştı
Mahalle sakinleri tarafından çevreyi yeşillendirmek amacıyla dikilen Amerikan sarmaşığının birkaç kökten kısa sürede geniş bir alana yayıldığı belirtildi.
Parthenocissus quinquefolia türündeki sarmaşığın yıllar içerisinde düzenli şekilde büyüdüğünü ifade eden mahalle sakinleri, bitkinin bugün yaklaşık 25 metre uzunluğa ulaştığını ve binanın en üst katına kadar çıktığını söyledi.
Sarmaşığın alt bölümlerinde daha yoğun bir görüntü oluşurken, bitkinin dalları binanın ön cephesinin önemli bölümünü kapladı.
Beton yapıların arasında yeşil görüntü
Ofis’in yoğun yapılaşması arasında dikkat çeken sarmaşık, çevrede yaşayanların yanı sıra caddeden geçenlerin de ilgisini çekiyor. Bazı vatandaşların sarmaşığın önünde fotoğraf çektirdiğini belirten mahalle sakinleri, bitkinin zamanla çevrenin tanınan noktalarından biri haline geldiğini ifade etti.
Sarmaşığın oluşturduğu gölgenin özellikle sıcak yaz günlerinde çevrede daha ferah bir ortam sağladığını belirten mahalle sakinleri, kent merkezlerinde yeşil alanların artırılmasının önemli olduğunu dile getirdi.

“Artık buranın simgesi oldu”
Sarmaşığı yıllar önce diktiklerini belirten mahalle sakinlerinden biri, bitkinin bu kadar büyüyeceğini başlangıçta tahmin etmediklerini söyledi.
Mahalle sakini, “Yaklaşık 12 yıl önce binanın önünü yeşillendirmek amacıyla birkaç kök Amerikan sarmaşığı diktik. Yıllar içerisinde sürekli büyüdü ve bugün binanın en üst katına kadar ulaştı. Neredeyse bütün cepheyi kapladı” dedi.
Sarmaşığın özellikle sıcak havalarda gölge oluşturduğunu belirten mahalle sakini, “Beton yapıların arasında böyle bir yeşilliğin olması insanlara güzel geliyor. Buradan geçenler durup bakıyor, fotoğraf çekenler oluyor. Artık burası cadde için adeta bir referans noktası haline geldi” ifadelerini kullandı.

Mahalle sakinleri, kentlerde bitki ve yeşil alanların artırılmasının hem şehir görünümüne hem de yaşam kalitesine katkı sağlayacağını belirterek, mevcut yeşil dokunun korunması gerektiğini söyledi.
Yaklaşık 25 metreye ulaşan Amerikan sarmaşığı, bugün Akkoyunlu Caddesi’nde beton yapıların arasında oluşturduğu görüntüyle Diyarbakır’ın alışılmış kent manzarasına farklı bir renk katıyor.
