Sedat IRMAK
Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi tarafından finanse edilen ve Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü koordine ettiği, “Ceza Adalet Sisteminin Güçlendirilmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi İhlallerinin Önlenmesi İçin Yargı Mensuplarının Kapasitesinin Artırılması Ortak Projesi” kapsamında Siber Suçlarla ilgili 7’nci Koordinasyon Toplantısı, aralarından Diyarbakır'ında olduğu Mardin, Batman ve Siirt illerinden gelen hakim ve savcılarının katılımıyla Diyarbakır’da gerçekleşti.
Avrupa Konseyi Kıdemli Proje Yetkilisi Ayşe Ege Bayazıt moderatörlüğünde bir otelin konferans salonunda yapılan ve 2 gün sürecek olan siber suçlarla mücadele koordinasyon toplantısında konuşan Adalet Bakanlığı Daire Başkan Yardımcısı Şenol Taş, böyle bir organizasyonun nice alimlere, gönül sultanlarına, sanatçılara ve edebiyatçılara ev sahipliği yapan kadim şehir Diyarbakır’da gerçekleştirmesinde büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, “Bu projeyle Avrupa standartlarına uygun olarak işleyişini ve etkinliğini artırmayı hedefliyoruz.” dedi.
İşlenmiş olan bir suç varsa bunun en kısa sürede tespiti ve suçlunun ceza alması ve mağduriyetin telafisi toplumda düzenin sağlanması için gerekli olduğunun altını çizen Taş, “Bilgi teknolojisinin kullanılmasının kaçınılmaz olduğu kamu kurumların da yoğun şekilde bilişim sistemlerini kullandığı çağda işlenen suçların soruşturma ve kovuşturma evrelerinde zamanla yarışılmaktadır. Bu noktada adaletin tesiri için ilgili kurumun arasında iş birliği ve iletişimin sağlanmaması kadar hızlı olması da büyük önem taşımaktadır. Bilgi ve teknoloji çağına hızla adapte olan suçluları ve yeni oluşan suç türlerini tanıyıp onlarla mücadele etmek adına ceza adalet sisteminin bütün usullarıyla değişen ve gelişen dünyaya ayak uydurması büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple hızlı ve etkin çalışan bir ceza adalet sisteminin tesisi devletlerin en önemli amaçlarından birisi olmalıdır. Zira toplumsal yaşamı, huzur ve güvenlik içinde devam ettirebilmesi, ancak bu şekilde mümkün olabilecektir. Günümüzde iyi işleyen bir adalet sisteminin kuramayan, insan hak ve özgürlüklerini olması gereken düzeyde koruyup geliştiremeyen ülkelerin uluslararası alanda da söz sahibi olması mümkün değildir. Nitekim bir ülkenin gelişmesi sadece ekonomisinin güçlü olması değil, aynı zamanda etkin bir adalet sisteminin sahip olmasıyla da ölçülebilir. Bu bağlamda ceza işleri genel müdürlüğü olarak daha kaliteli ve verimli adalet mekanizması oluşturmak için sizlerin de yardımıyla hastalıkları tespit etmek ve çözüm yolları üretmek gayesindeyiz. Daha önce yaptığımız koordinasyon toplantıları neticesinde bize iletilen geri dönüşler neticesinde bütün ağır ceza merkezlerimizde bilişim suçları büroları kurduk. Bugün itibarıyla da 148 bilişim büromuz olduğunu belirtmek isterim. Gayemiz, uygulamada da yer alan arkadaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap verip yeniliklere vesile olmaktır. Bu bağlamda siber suçlarla mücadelede ceza adalet sisteminin bir parçası olan kıymetli kurumlarımızın temsilcileri olarak sizlerin bu toplantıda yapılacak çalışmalarda sunacak değerli katkılarını önemsediğimizi ve gelecek çalışmalarda göz önünde bulundurduğumuzda dile getirmek isterim. Bu toplantının siber suçlar alanında kurumlar arası ilişkinin güçlenmesine yönelik sağlam bir adım olacağını umut ediyorum” diye konuştu.
Oturumun moderatörlüğünü yapan Avrupa Konseyi Kıdemli Proje Yetkilisi Ayşe Ege Bayazıt ise, “Burada ulusal ve uluslararası uzmanlarımız bulunmaktadır. Biz bu toplantılarda siber suçlar alanında soruşturma ve kovuşturma da yaşanan sorunların tespiti, buna dair ulusal ve uluslararası yöneliklerin tartışılması ve bu kapsamda da bu sorunların üstesinden gelebilmek için nasıl koordinasyon önerileri geliştirebileceğimizi tartışmak için toplandık. İlk oturumda siber suçlarla ilgili soruşturma aşamasında yaşanan zorlukları 2’nci oturumda kovuşturma aşamasındaki zorlukları, 3’ncü oturumda ise özel sektör ve yargı aktörleri arasında koordinasyonu konuşacağız” diye konuştu.
