Bursa’nın zeytin üretiminde önemli merkezlerinden Mudanya ve çevresinde, sofraların vazgeçilmezi zeytinlerin toplama sezonu başladı. Çiftçiler, sabahın erken saatlerinde aileleriyle birlikte bahçelere akın ederek, olgunlaşan zeytinleri kasalara doldurdu.
Marmarabirlik Başkanı Ali Yıldız, bu yıl iri taneli ve kaliteli ürünlerin öne çıktığını belirtirken, Türkiye genelinde toplam zeytin rekoltesinin 2 milyon 450 bin ton olarak öngörüldüğünü ve bunun 740 bin tonunun sofralık zeytin olduğunu ifade etti.

Mudanya Kooperatifi’nin Yörükali Mahallesi’ndeki alım deposu bahçesinde düzenlenen Hasat Başlangıcı Programı’na, Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi, Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Marmarabirlik yetkilileri ve çok sayıda üretici katıldı. Kaymakam Terzi, çiftçiliğin tüm dünyada zor bir meslek olduğunu vurgularken, modern tarım yöntemlerinin önemine dikkat çekti.
Marmarabirlik bölgesinden gelen rekolte beyanının 67 bin ton olduğunu belirten Başkan Yıldız, bugüne kadar alınan zeytin miktarının yaklaşık 8 bin ton olduğunu ve ortalama fiyatın 115 TL seviyelerinde bulunduğunu açıkladı. Mudanya Kooperatifi Başkanı Cüneyt Soylu ise bölgelerinden bu yıl yaklaşık 10 bin ton ürün beklediklerini söyledi.

Hasat programının ardından üreticiler, traktörlerle topladıkları zeytinleri Marmarabirlik depolarına teslim etti. Teslim edilen ürünler, bilgisayar destekli sistemle boyutlarına göre ayrılarak özel havuzlarda işleme alınıyor. Drone ile çekilen görüntüler, zeytin havuzlarının büyüklüğünü gözler önüne serdi.
Toplanan zeytinler, altı ay boyunca doğal fermantasyona bırakılıyor. Ardından modern tesislerde steril havuzlarda yıkanan ve tuz ile taş basılarak dinlendirilen zeytinler, yüksek kalite ve lezzetle sofralara ulaşıyor.
Marmarabirlik, 30 bin ton kapasiteli yeni depolama tesisi kurmayı planlıyor ve 70 bin ton zeytin alım hedefi koydu. İhracatta ise 50 milyon dolarlık hedef belirlenirken, özellikle sofralık siyah zeytinde iç ve dış pazarda pazarlama stratejileri geliştiriliyor.
Kuraklığın rekolteyi etkilediğini belirten Yıldız, altı aydır yağış düşmemesinin suyla üretim yapılmayan bölgelerde ürün kaybına yol açtığını, son yağışların ise kaliteyi artırdığını ifade etti.
Türkiye’nin sofralık siyah zeytin tüketiminde dünya lideri olduğuna dikkat çeken Yıldız, zeytinyağı tüketiminin ise kişi başı 2-2,5 kilo ile Avrupa ortalamasının oldukça gerisinde olduğunu kaydetti. Ayrıca artan tağşiş üretimine karşı vatandaşları güvenilir markaları tercih etmeleri konusunda uyardı.
KAYNAK: İHA
