Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde Antep fıstığı bahçelerinde hasat hareketliliği başladı. Tarımsal üretimde çeşitliliğin arttığı ilçede fıstık yetiştiriciliğine olan ilginin her geçen yıl yükseldiği belirtilirken, üreticiler bu sezon verimin yüksek olmasını bekliyor.
Çermik’te yıllık fıstık üretiminin yaklaşık 500 ila bin ton arasında değiştiği ifade edilirken, bu yıl bahçelerdeki ürün durumunun üreticilerin beklentisini artırdığı kaydedildi.
Ancak hasadın başlamasıyla birlikte üreticilere önemli bir uyarı da geldi. Fıstık ve badem işleme tesisi sahibi Mahmut Akkılıç, mevsimsel değişikliklerin ürünlerin gelişim sürecini etkilediğini belirterek, fıstıkların henüz kabuklarını tamamen doldurmadığını söyledi.
‘Bir süre daha beklenmeli’
Akkılıç, dış görünüş itibarıyla hasada hazır gibi görünen bazı fıstıkların içlerinin henüz yeterince dolmadığına dikkat çekerek, erken hasadın ürün verimini ve rekolteyi olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.
Üreticilerin hasat için biraz daha beklemesinin hem ürün kalitesi hem de elde edilecek verim açısından önemli olduğunu belirten Akkılıç, fıstıkların gelişimini tamamlamasının beklenmesi gerektiğini vurguladı.
Çermik’te alternatif ürün olarak yaygınlaşıyor
Sebze ve meyve üretimindeki çeşitliliğiyle öne çıkan Çermik’te fıstık yetiştiriciliği de son yıllarda üreticilerin yöneldiği alternatif ürünlerden biri haline geldi. İlçede fıstık bahçelerinin yaygınlaşmasıyla birlikte ürünün bölge ekonomisine katkısının da artırılması hedefleniyor.
Üreticilerin hasat zamanlamasına dikkat etmesi, ürünün hem kalite hem de pazarlama açısından daha iyi değerlendirilmesi bakımından önem taşıyor.
