Diyarbakır’da yaşayan Hanife Taşkın, 25 yıldır kendi emeğiyle ördüğü patik, hırka, yelek ve çorapları satarak geçimini sağlıyor. El emeği göz nuru ürünlerin yanı sıra dağlardan ve Hevsel Bahçeleri’nden topladığı doğal bitkileri de tezgâhında satışa sunan Taşkın, hem geleneksel el sanatlarını yaşatıyor hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor.
25 yıldır tığ işi üretim yapıyor
Yıllardır el emeği ürünler üreten Hanife Taşkın, mesleğini büyük bir özveriyle sürdürdüğünü belirterek şunları söyledi:
“25 yıldır patik, çorap, hırka ve yelek örüyorum. Tığ işi ürünler yapıyorum. Dağlardan ve Hevsel Bahçeleri’nden doğal bitkiler topluyorum. Bunları getirip burada satarak geçimimi sağlıyorum.”

El işçiliğinin sabır ve ustalık gerektirdiğini ifade eden Taşkın, elinin artık işlemeye alıştığını ve bir ürünü ortalama bir haftada tamamlayabildiğini dile getirdi.
Çeyiz kültürü devam ediyor
Diyarbakır’da çeyiz kültürünün köklü bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Taşkın, geçmişte kadınların çeyizlerini kendi emekleriyle hazırladığını hatırlattı.
“Bizim yöremizde çeyiz kültürü oldukça yaygındır. Eskiden her kadın el emeği olan bu ürünleri işlerdi. Şimdilerde ise pek yapan kalmadı. Bu yüzden gelip buradan satın alıyorlar.” dedi.
Özellikle gençlerin son dönemde geleneksel ve el yapımı ürünlere yöneldiğini belirten Taşkın, çeyiz dışında günlük kullanım için de patik ve hırka satışlarının arttığını söyledi.

Fiyatlar ürüne göre değişiyor
El emeği ürünlerin fiyatlarının modele, boyuta ve süslemeye göre değişiklik gösterdiğini ifade eden Taşkın, her bütçeye uygun seçenekler sunmaya çalıştığını kaydetti.
Diyarbakır’da kadın emeğinin önemli bir örneğini sergileyen Hanife Taşkın, hem geleneksel üretim kültürünü yaşatıyor hem de doğal ürünleri ekonomiye kazandırıyor. El işi ürünlere olan ilginin artması ise unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının yeniden değer kazandığını gösteriyor.
