Diyarbakır'da 250 Derece Sıcakta Ekmek Nöbeti

Hava sıcaklığının 45 dereceyi aştığı Diyarbakır’da, fırıncılar 250 dereceyi bulan ocak başında çalışıyor. Terle mücadele eden çalışanlar, duş alarak ve soğuk içeceklerle serinlemeye çalışıyor. Sıcaklar, hem çalışanları hem ekmek satışlarını vurdu.

Yaz mevsiminin en sıcak günlerinin yaşandığı Diyarbakır’da, adeta ateşin ortasında çalışan fırıncılar, zorlu şartlara rağmen mesailerini sürdürüyor. Kent genelinde hava sıcaklığı 45 dereceyi aşarken, fırınların içindeki sıcaklık 250 dereceyi buluyor. Fırın ustaları ise bu kavurucu sıcaklığa rağmen sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar çalışıyor.

“Fırının İçinde 60 Dereceyi Aşıyor”

Fırın çalışanı Ahmet Buhan, dışarının 45 dereceye ulaştığını, fırın içindeyse sıcaklığın 60 dereceyi geçtiğini belirterek, “Hamurun mayalanması için buzlu su kullanıyoruz. Ekmek sıcağa dayanamıyor, çabuk kuruyor. Biz de bu sıcaklarda çalışmaktan tükeniyoruz. Gün boyu defalarca üstümüzü değiştiriyoruz. Serinlemek için arkadaşlar duş alıyor, üzerlerine su döküyor ama nafile. Ocağın başına geçtiğimizde yine aynı sıcaklığa maruz kalıyoruz.” dedi.

Buhan, artan sıcaklık nedeniyle eleman bulmakta da zorlandıklarını belirterek, “Sabah 6’da başlıyoruz, bazen gece 11’e kadar çalışıyoruz. Bayram tatilimiz yok, hafta sonu tatilimiz yok. Bu yüzden yeni eleman bulmak her geçen gün zorlaşıyor.” ifadelerini kullandı.

“Dışarısı İçeriden Daha Serin”

Fırın çalışanlarından Furkan Karadağ ise içerideki sıcaklığın 60 dereceye ulaştığını söyleyerek, “Dışarı çıkmak serinlik oluyor bizim için. İçeride durmak gerçekten çok zor. Sıcaklardan dolayı işlerimizde de düşüş yaşıyoruz. İnsanlar artık sıcak ekmek yerine soğuk yiyecek ve içeceklere yöneliyor.” dedi.

“Alıştık Ama Zor”

Fırın ustası Ali Deniz de sıcaklara alıştıklarını ama zorlukların devam ettiğini ifade etti: “Çalışmak zorundayız. Soğuk su ve maden suyu ile serinlemeye çalışıyoruz. Sıcaklar yüzünden satışlarımızda da azalma oldu ama mecburuz, devam ediyoruz.”

“Ekmek Satışı Yüzde 75 Azaldı”

30 yıllık fırıncı Cumali Özkılıç ise yüksek sıcaklığın satışları ciddi şekilde etkilediğini vurguladı. “Hava serinken günlük 300-400 ekmek satıyorduk, şimdi 100’ü zor geçiyoruz. İnsanlar dışarı çıkmak istemiyor, fırın sıcaklığı da alıcıyı etkiliyor.” diyerek sıcak havaların ticareti de olumsuz etkilediğini belirtti.


???? Sıcaklıklar Yükseldi, Ekmek Satışları Düştü

Diyarbakır’da hem çalışanı hem de esnafı yoran aşırı sıcaklar, hem bedenleri hem de ekonomiyi terletiyor. Fırıncılar, bu zorlu süreçte alın teriyle mesailerine devam ederken, satışlarda yaşanan ciddi düşüş de geçim mücadelesini zorlaştırıyor.


İstersen bu haberi görsel içeriklerle ya da sosyal medya uyumlu hale de getirebilirim.