Diyarbakır’da 55 yıllık esnaf mesleğini 4 kuşaktır yaşatıyor

Diyarbakır’da 55 yıldır esnaflık yapan Mehmet Evinci, dört kuşaktır sürdürdükleri nevresim ve çarşaf kumaşı ticaretinin geçmişini gazetemiz mikrofonuna anlattı.

Diyarbakır’da 55 yıllık esnaf mesleğini 4 kuşaktır yaşatıyor

Diyarbakır’da 55 yıldır esnaflık yapan Mehmet Evinci, dört kuşaktır sürdürdükleri nevresim ve çarşaf kumaşı ticaretinin geçmişini gazetemiz mikrofonuna anlattı. Evinci, eski çarşı kültürünün zamanla değiştiğini ancak mesleklerini yaşatmaya devam ettiklerini söyledi.

55 yıllık esnaflık hikâyesi

Diyarbakır’da yarım asrı aşkın süredir esnaflık yapan Mehmet Evinci, 55 yıldır aynı mesleği sürdürdüğünü belirtti. Nevresim ve çarşaf kumaşı satışı yaptığını ifade eden Evinci, mesleğin aile geleneği olduğunu söyledi.

Evinci, “Diyarbakır’da 55 yıldır esnafım. Nevresim ve çarşaf kumaşı satıyorum. Mesleği 4 kuşaktır yapıyoruz. Dedemin babası dedeme, dedem babama, babam bana; ben de şimdi oğluma öğretiyorum.” dedi.

Çarşı esnafı büyük bir aile gibiydi”

Geçmiş yıllarda çarşı kültürünün çok daha güçlü olduğunu vurgulayan Evinci, eski esnaflık anlayışını şu sözlerle anlattı:“Eskiden çarşıda çok fazla dükkân vardı. Çıraklar, kalfalar ve ustalarla birlikte çarşı esnafı kocaman bir aile gibiydi. Herkes birbirini tanırdı. Dükkânını bile emanet edip gidebilirdin.”

Diyarbakır çarşı esnafı arasında güvenin ve dayanışmanın ön planda olduğunu belirten Evinci, o dönemde ticaretin sadece kazanç değil, aynı zamanda bir kültür olduğunu ifade etti.

AVM ve internet satışları esnafı etkiledi

Zamanla değişen ticaret anlayışının küçük esnafı etkilediğini dile getiren Mehmet Evinci, özellikle alışveriş merkezleri ve internet satışlarının artmasının işlerini azalttığını söyledi.

“Zamanla daha büyük alışveriş merkezleri açıldı, internet satışları arttı. Şimdi satışlarımız eskiye göre daha az.” diyen Evinci, buna rağmen mesleğini sürdürmekte kararlı olduklarını belirtti.

Eskiden kalan 3-5 esnaf kaldık”

Çarşıdaki değişime de dikkat çeken Evinci, 55 yıllık süreçte birçok esnafın dükkân kapattığını, taşındığını ya da vefat ettiğini ifade etti.

“Bu çarşıda hepimiz birbirimizi çıraklık dönemimizden tanıyoruz. Ancak 55 yıllık sürede dükkân kapatanlar, taşınanlar ya da vefat edenler oldu. Şimdi eskiden kalan 3-5 esnaf ancak kaldık.” dedi.

Ustalık geleneği devam ediyor

Dört nesildir devam eden mesleklerini usta-çırak ilişkisiyle sürdürdüklerini belirten Evinci, sözlerini şöyle tamamladı:“4 nesildir devam ettiğimiz mesleğimizde hep ustamızdan öğrendiklerimizi çırağımıza öğreterek mesleği devam ettirdik.”

Diyarbakır’da 55 yıllık esnaflık geçmişiyle dikkat çeken Mehmet Evinci, değişen ticaret koşullarına rağmen aile mesleğini yaşatmaya devam ediyor.