DİYARBAKIR – Sonbaharın habercisi kurutmalık sezonu Diyarbakır’da tezgâhlarda yerini alsa da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve ekonomik zorluklar, semt pazarlarında beklenen hareketliliği sağlayamadı. Pazarcılar, satışların geçtiğimiz yıla göre oldukça düşük olduğunu ifade ederken, vatandaşlar ise alım gücünün neredeyse kalmadığını dile getiriyor.
Yıllardır Anadolu kültüründe önemli bir yere sahip olan kurutmalık ve konserve hazırlıkları, bu yıl sıcak havalar ve ekonomik zorlukların gölgesinde ilerliyor. Diyarbakır’da sıcaklıkların 40 derecenin üzerinde seyrettiği günlerde pazarlara olan ilgi azaldı. Kurutmalık biber, patlıcan ve domates gibi ürünlerin yer aldığı tezgâhlar alıcı bulmakta zorlanıyor.
"Satışlar Beklediğimizin Çok Altında"
Bağlar ilçesinde pazarcılık yapan Muhammed Esmer, satışların geçen yıla göre ciddi şekilde düştüğünü belirterek, “Kurutmalık dönemi olmasına rağmen satışlar beklediğimizden daha düşük. Geçen yıl bir aile birden fazla torba kurutmalık yapabiliyordu, şimdi ancak bir torba alabiliyor. Halkın alım gücü düştü. Türkiye geneline kıyasla fiyatlar Diyarbakır’da çok uygun ama yine de satış yapamıyoruz.” dedi.
"Pazarda Taze Ürün Var Ama Müşteri Yok"
Taze ürünlerin marketlerde bekletildiğini, pazarda ise sabah gelen ürünün akşama bittiğini söyleyen Esmer, vatandaşların kaliteyi tercih ettiğini ancak bütçelerinin buna yetmediğini ifade etti.
"Fiyatlar Uygun Ama Şikâyet Bitmiyor"
Pazar esnafından Ziya Çoban ise vatandaşların pazarda fiyatlardan şikâyet ederken marketlerde aynı tepkiyi vermediğini belirtti: “Domates 10 TL ama vatandaş yüksek buluyor. Oysa dışarıda bir çaya 10 TL veriyoruz. Salatalık bu yıl kıt olduğu için pahalı ama diğer ürünlerde ciddi bir artış yok. Mağazadan binlerce liralık kıyafet alınıyor ama sebzeye gelince para çok geliyor.”
"Çiftçi de Pazarcı da Zor Durumda"
Pazar esnafı Mustafa Çoban da hem üreticinin hem de satıcının mağdur olduğunu dile getirdi: “Kabak, salatalık, patlıcan gibi ürünleri uygun fiyatlara satıyoruz ama vatandaşın cebi boş. Patlıcan geçen yıl 20 TL iken bu yıl 15 TL. Satışlar kurutma sezonuna rağmen yüzde 30 oranında azaldı.”
"Vatandaş Fiyat Değil, Alım Gücünden Şikayetçi"
Bir diğer esnaf Ramazan Aslan, maliyeti 8-9 TL olan domatesi 15 TL’ye sattıklarını ancak 5 TL’ye isteyen müşterilerle karşılaştıklarını söyledi. Aslan, “Soran var ama alan yok. Fiyatlar makul ama talep yok.” dedi.
Pazarcı Halik Akdeniz ise "Deprem sonrası göçlerle şehir nüfusunda düşüş yaşandı. Üretim fazla ama alım gücü yok. Fiyatlar düşük olmasına rağmen vatandaş yine de şikayetçi." şeklinde konuştu.
"Salçalık Ürünler Rağbet Görüyor"
Esnaf Yusuf Gücün, henüz kurutmalık tezgâhını açmadıklarını ancak salçalık domatese ilginin olduğunu belirtti: “Domatesi 5 TL’den satıyoruz. Sabah 50 kasa getirdik, şu an 30 kasa kaldı. Ama hava sıcak, henüz pazara kimse çıkmadı.”
Kardeşi Hacı Gücün ise alım gücünün dibe vurduğunu söyleyerek “Fiyatlar çok düşük ama vatandaş alışveriş yapamıyor. Asgari ücrete zam gelmediği için bütçeler kısıtlı. Şu an insanlar daha çok salçalık ürünlere yönelmiş durumda.” dedi.
Diyarbakır pazarları, kurutmalık sezonu, sebze fiyatları 2025, yaz sıcakları etkisi, vatandaşın alım gücü, pazarcı esnafı, Diyarbakır haber, ekonomik kriz etkisi, salçalık domates fiyatı, patlıcan biber fiyatları
