Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde yaklaşık bir yıl önce Atatürk Barajı havzasında kurulan balık üretim tesisinde yetiştirilen “Mezopotamya somonu”nda ihracat süreci başlıyor. 500 ton kapasiteli ve 80 kafesten oluşan tesiste, Isparta’dan getirilen yavru balıklar büyütülerek ihracata hazır hale getirildi.

Isparta’daki üretim havuzlarında kuluçka dönemini tamamlayan balıklar, 300 gramlık ağırlığa ulaştıktan sonra tırlara yüklenerek Çüngüş’teki kafeslere taşındı. Burada gelişim süreçleri tamamlanan somonlar, toplanarak sevkiyata hazırlanıyor. İlk yüklemenin bir hafta içinde başlayacağı ve sevkiyatların yaklaşık bir ay süreceği bildirildi.

Tesis Müdürü Volkan Yıldızhan, bölgenin su kalitesi ve coğrafi yapısının üretim için büyük avantaj sağladığını söyledi. Çüngüş’ün küçük bir ilçe olmasına rağmen büyük bir üretim potansiyeline sahip olduğunun altını çizen Yıldızhan, şu ifadeleri kullandı:
“Allah’ın izniyle güzel bir üretim süreci yürütüyoruz. Şu an 500 ton civarında kapasitemiz var ve işletmemizde 26 çalışan görev alıyor. Bir hafta içerisinde yurt içi ve yurt dışına sevkiyatlarımız başlıyor. 2025’in Mart ayında üretime başlamıştık. Henüz bir yıllık bir tesis olmamıza rağmen ihracata hazır durumdayız. Önümüzdeki süreçte kapasite artırmayı hedefliyoruz.”

Diyarbakır’da üretilen “Mezopotamya somonu”nun özellikle Orta Doğu ve Avrupa pazarlarında ilgi gördüğü belirtiliyor. Bölge ekonomisine istihdam ve ihracat geliri katkısı sağlayan tesis, yeni dönemde üretim değerini daha da yükseltmeyi amaçlıyor.
