Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesi, 65 yıllık paça geleneğini yaşatan bir mekanla gastronomi haritasındaki yerini koruyor. 1960 yılında merhum Cemil Onur tarafından Eski Yoğurt Pazarı’nda temeli atılan işletme, bugün üç kuşaktır aynı lezzeti ve ustalığı sürdürmeye devam ediyor.
İşletmenin sahibi Fazıl Onur, babasından devraldığı tarifleri çocuklarıyla birlikte yaşattıklarını belirterek, “Babamdan öğrendiğim kelle paçayı şimdi çocuklarımla birlikte yapıyorum. Geleneksel tariflerimizle her sabah taze paça ve yöresel yemekler hazırlıyoruz” dedi.
Paçanın sadece lezzetli değil, aynı zamanda sağlık açısından da değerli olduğunu vurgulayan Onur, “Paça, doğal bir şifa kaynağıdır. Yağda kavrulmadan, hayvanın lezzetiyle sunuyoruz. Babamızdan kalan mesleği büyük bir titizlikle sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır’ın yöresel tatlarını Türkiye’nin dört bir yanına taşıdıklarını belirten Onur, “İzmir, Ankara, İstanbul gibi metropol şehirlerden bile müşterilerimiz var. Diyarbakır’a gelen herkes mutlaka uğramak istiyor ve paçamızı tadıp yanında götürmek istiyor” diye konuştu.
İşletme, yalnızca vatandaşlara değil, turistler, ünlü sanatçılar, siyasetçiler ve bürokratlara da aynı özenle hizmet veriyor. Üç kuşaktır benimsedikleri “Başım üzerine” anlayışıyla lezzetlerini sunan paçacı, kentin gastronomi kültürünün önemli temsilcilerinden biri olarak öne çıkıyor.

