Sedat IRMAK - ÖZEL HABER
Tüm yurtta olduğu gibi Diyarbakır'da da havalar soğurken, soğuk havalarda sıkça görülen öksürük, grip, nezle gibi hastalıklara yakalanmak istemeyen vatandaşlar, bu hastalıklar başta olmak üzere vücudun bağışıklığının güçlendirilmesinden sindirim kolaylığa kadar birçok faydası olan şifalı bitkilere ilgi gösteriyor.
Ihlamur, zerdeçal, zencefil, tarçın ada çayı gibi karışık bitkilerden oluşan kış çayı, vatandaşların gözdeleri arasında yer alıyor. Kimileri farklı ot ve çiçekleri karışık bir şekilde alırken, kimileri ise sadece bir faydalı bitkiyi alıyor.
15 yıldır kuruyemiş sektöründe vatandaşlara hizmet veren Mehmet Kurt (40), şu anda talep gören şifalı bitkilerin başını ıhlamurun çektiğini söyleyerek, "Haliyle havalar soğudu, kış mevsimine girmemize sadece 1 ay gibi kısa bir süre kaldı. Bununla birlikte öksürük, gribal enfeksiyon gibi rahatsızlıklar başladı. Bağışıklık güçlendirici otlara, macunlara talep çok arttı. En çok talep gören ıhlamur, tarçın, zencefil, zerdeçal gibi karışık bitkilerin bulunduğu kış çayı, ada çayları kış geldiği zaman vatandaşların çok talep ettiği en çok istediği ürünlerdir" dedi.
Kış çayının içerisinde bulunan bitkilerin faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirten Kurt, "İçerisinde ıhlamurunda bulunduğu karışık bitki çayı tüketerek terleme sağlanır. Ayrıca ateş düşürür, öksürüğe iyi gelir, gribe ve nezleye fayda sağlar, stresi azaltır, rahatlama sağlar. İshal tedavisinde, karaciğer rahatsızlıkları tedavisinde ve sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlar, kas spazmlarını giderir, safra kesesi rahatsızlıklarına karşı kullanılır, boğaz ağrısını alır, hazımsızlığa iyi gelir ve çarpıntıyı giderir" diye konuştu.
Hızlı ve kolayca kış çayının yapılabileceğini de ifade eden Kurt, kaynar suya atılacak karışık bitkilerden oluşan kış çayının demlemesi için 10 dakika beklemenin yeterli olacağını kayde
