Teknolojinin hızla gelişmesiyle artan dijital dolandırıcılık vakalarına karşı vatandaşlar artık e-Devlet üzerinden tapularını güvence altına alabiliyor. Son dönemde sahte diploma skandallarının ardından gündeme gelen bilgi sızıntıları, başkalarına ait tapuların sahte satış veya devir işlemlerinde kullanılması endişesini büyütürken, bu tehlikeye karşı geliştirilen yeni sistem umut oldu.
Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay’ın aktardığına göre, e-Devlet platformundaki “İşlem Yapılamaz Beyan Tesisi” uygulaması sayesinde taşınmazlar üzerinde, tapu sahibinin izni olmadan hiçbir işlem gerçekleştirilemiyor. Böylece kimlik bilgilerinin ele geçirilmesi sonucu yaşanan dolandırıcılıkların önüne geçiliyor.
Altınay, “Vatandaşlarımız, iki aşamalı doğrulama sistemiyle web tapu üzerinden kolayca işlemlerini yapabiliyor. Tapu kilitleme adımı sonrasında ise ne noterlerde ne tapu müdürlüklerinde taşınmaz üzerinde herhangi bir işlem yapılmasına izin verilmiyor. Sadece tapu sahibi kilidi kaldırdığında işlemler açılıyor” ifadelerini kullandı.
Uygulamanın özellikle sahte vekaletle yapılan işlemlerin önüne geçtiğine dikkat çeken Altınay, yaşlı ve e-Devlet kullanımı konusunda zorlanan vatandaşların da mutlaka bir gayrimenkul danışmanından destek alması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, tapu üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştiğinde, ilgili kişiye cep telefonu aracılığıyla bilgilendirme mesajı gönderiliyor.
Vatandaşlar da yeni uygulamadan memnun. Hasan Hüseyin Yetiş, “Kendi kişisel bilgilerimin korunması ve dolandırıcılığa karşı alınan bu önlem beni çok rahatlatıyor. Herkese tavsiye ederim. Ailem için de hemen uygulamayı başlatacağım” dedi.
Dijital çağda artan dolandırıcılık vakalarına karşı, e-Devlet üzerinden sunulan bu yeni tapu koruma sistemi, vatandaşların taşınmazlarını güvenle yönetmelerine olanak sağlıyor ve dolandırıcılık riskini önemli ölçüde azaltıyor. Vatandaşların, tapu işlemlerinde bu uygulamayı aktif hale getirerek mülklerini korumaları öneriliyor.
