Klinik Diyetisyen Korkmaz: Bağırsak sağlığı genel sağlığın temelidir

Klinik Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, son dönemde artan kabızlık şikâyetlerine dikkat çekerek, liften fakir beslenme, yetersiz su tüketimi ve hareketsiz yaşamın bağırsak sağlığını ciddi şekilde olumsuz etkilediğini söyledi.

Klinik Diyetisyen Korkmaz: Bağırsak sağlığı genel sağlığın temelidir

Klinik Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, kabızlığın yalnızca tuvalete çıkamama sorunu olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, bunun vücudun iç dengesinin bozulduğuna dair önemli bir sinyal olduğunu ifade etti. Korkmaz, özellikle düzensiz beslenme alışkanlıkları, stres ve hareketsiz yaşam tarzının kabızlık şikâyetlerini artırdığını vurguladı.

Son dönemde danışanları arasında kabızlık (konstipasyon) şikâyetlerinde ciddi bir artış gözlemlediğini belirten Korkmaz, modern yaşamın bağırsak sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Günlük hayatın temposu içinde bağırsakların ihmal edildiğini söyleyen Korkmaz, “Kabızlık birkaç gün tuvalete çıkamamakla sınırlı bir durum değildir. Bu tablo, liften fakir beslenildiğini, yeterince su içilmediğini ve sindirim sisteminin gerektiği gibi desteklenmediğini gösterir” dedi.

“Beslenmenin Etkisi Tartışmasız”

Kabızlık üzerinde beslenmenin belirleyici rol oynadığını dile getiren Korkmaz, günlük lif ihtiyacının karşılanmamasının ve su tüketiminin ihmal edilmesinin sindirim sistemini yavaşlattığını kaydetti. Yüksek oranda işlenmiş gıdalarla beslenmenin de bağırsak hareketlerini olumsuz etkilediğini belirten Korkmaz, lif açısından zengin sebze ve meyveler, tam tahıllar, kuru baklagiller ve probiyotik besinlerin düzenli tüketilmesinin önemine işaret etti.

“Bağırsak Sağlığı, Genel Sağlığın Temelidir”

Bağırsak sağlığının genel yaşam kalitesiyle doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Korkmaz, sağlıklı bir sindirim sistemi için beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Korkmaz, “Daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için çözüm çoğu zaman reçetede değil, tabağımızdadır. Bağırsak sağlığını korumak, genel sağlığımızı korumak anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İLKHA