Hastane, belediye, banka, site ve benzeri birçok alanda görev yapan özel güvenlik personelleri, yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet süresi zammının kendileri için de hayata geçirilmesini talep ediyor. Diyarbakır başta olmak üzere tüm Türkiye genelinde görev yapan güvenlik emekçileri, zorlu ve riskli çalışma koşullarına rağmen bu haktan yararlanamamaktan yakınıyor.
Kamu güvenliğinin tamamlayıcı unsurlarından biri olarak sahada aktif görev yapan özel güvenlik görevlileri, özellikle sağlık kuruluşları, yoğun insan trafiğinin bulunduğu alanlar ve kamuya açık mekânlarda ciddi risklerle karşı karşıya kaldıklarını ifade ediyor. Uzun çalışma saatleri, gece vardiyaları, düzensiz mesai sistemi ve sürekli teyakkuz hali, mesleki yıpranmayı her geçen gün artırıyor.
Diyarbakır’daki özel güvenlik personelleri, görev sırasında maruz kalınan şiddet, tehdit ve psikolojik baskının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, benzer riskler taşıyan bazı meslek gruplarının yıpranma payından yararlandığını hatırlatıyor. Güvenlik görevlileri, aynı tehlikelerle yüz yüze çalışan özel güvenlik emekçilerinin kapsam dışında bırakılmasının adalet duygusunu zedelediğini savunuyor.
Tüm Türkiye’de ortak bir talep haline gelen yıpranma payı beklentisinin, mesleğin geleceği açısından kritik öneme sahip olduğu vurgulanıyor. Güvenlik personelleri, fiilen sahada görev yapan, olaylara ilk müdahaleyi gerçekleştiren ve çoğu zaman kolluk kuvvetleri gelene kadar sorumluluk üstlenen bir meslek grubu olarak yasal düzenleme bekliyor.
Yıpranma payının hayata geçirilmesinin, hem çalışanların motivasyonunu artıracağı hem de mesleğin saygınlığını güçlendireceği ifade edilirken; erken emeklilik ve sağlık açısından da önemli bir kazanım sağlayacağı dile getiriliyor. Diyarbakır’dan yükselen bu çağrının, tüm Türkiye’de karşılık bulması ve gerekli yasal adımların atılması talep ediliyor.
