Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan Yenişehir ve Selahaddin mahallelerinde eğitim gören öğrenciler, her gün yoğun trafikli Diyarbakır-Silvan Karayolu’nu kullanmak zorunda kalıyor. Selahaddin Eyyubi İlkokulu ile Şehit Özkan Özendi Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, yolun karşısına geçerken ciddi güvenlik riskiyle karşı karşıya kalıyor.
Bölgede yaya üst geçidi, trafik ışığı veya hız kesici gibi herhangi bir güvenlik önleminin bulunmaması, hem öğrenciler hem de veliler arasında endişeye neden oluyor. Özellikle ağır tonajlı araçların ve tırların sık geçtiği güzergâhta, virajlı yol yapısı da görüş mesafesini düşürerek tehlikeyi artırıyor.
“Araba olmadığına emin olmadan geçemiyoruz”
Öğrenciler, her gün aynı korkuyla okula gidip geldiklerini belirterek çözüm talep ediyor. Öğrenci Roj Esat Bağcı, yolun yapısının oldukça riskli olduğunu vurgulayarak, “Burası ana yol ve tırlar dönüş yaparken büyük tehlike oluşturuyor. Yol virajlı olduğu için araçları görmek zorlaşıyor. Üst geçit yapılırsa bizim için çok daha güvenli olur” dedi.

Bir diğer öğrenci Beyzanur Neziroğlu ise bölgede ciddi bir denetim eksikliği olduğunu ifade ederek, “Ne trafik ışığı var ne de araçlar yayalara yol veriyor. Zaman zaman kazalar da yaşanıyor. Arabaların geçmediğinden emin olmadan karşıya geçemiyoruz. Çok korkarak geçiyoruz” diye konuştu.
Neziroğlu ayrıca geçtiğimiz günlerde bir motosikletin bir öğrenciye çarptığını hatırlatarak, “Bu nedenle ışıklandırma ve yaya geçidi şart” ifadelerini kullandı.
“Önümüzde yıllar var, risk her gün devam ediyor”
Öğrencilerden Mustafa Baran ise uzun süredir aynı sorunla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Araçlar çok hızlı geliyor. Karşıda durak var ama ulaşmak bile zor. İki yıldır bu yoldayım, önümde iki yıl daha var ve her gün risk altındayım” dedi.
Baran, özellikle hız kontrolü ve yaya güvenliği için acil önlem alınması gerektiğini vurguladı.
Velilerden yetkililere çağrı
Öğrenci velileri de durumdan endişeli. Velilerden İlhan Gür, karayolunun yoğun trafiğine dikkat çekerek, “Burası ana yol olduğu için öğrenciler büyük zorluk yaşıyor. Üst geçit olmaması ciddi bir güvenlik sorunu oluşturuyor. Çocuklarımızı güvenle okula göndermek istiyoruz” dedi.
Gür, bölgede sadece üst geçit değil, genel trafik düzenlemelerinin de yapılması gerektiğini belirterek yetkililere çağrıda bulundu.
Bölge halkı, olası kazaların önüne geçilmesi için Diyarbakır-Silvan Karayolu üzerine acilen yaya üst geçidi, trafik ışığı ve hız kesici önlemler yapılmasını talep ediyor. Silvanlı öğrenciler ise yeni eğitim dönemine daha güvenli bir şekilde başlayabilmek için çözüm bekliyor.
