Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz, kemik sağlığını koruma konusunda önemli bilgiler paylaştı.

İnsan kemikleri, canlı dokulardan oluşur ve eski kemik dokusu sürekli olarak yenisiyle değiştirilip yenilenir. Ancak 30 yaşlarından sonra, yenilenenden daha fazla kemik dokusu kaybı meydana gelir. Osteoporoz, kemiklerin güçsüzleştiği ve daha fazla kemiğin yıkıldığı bir durum olarak ortaya çıkar. Osteoporozun erken safhalarında genellikle belirtiler görülmez, ancak kemikleri korumak sorunla daha geç karşılaşmayı sağlar.

Kemiklerinizi korumak için atılacak basit adımlar şunlardır:

1. En iyi önlem çocuklukta başlar, ancak kemik kaybını geciktirecek veya geri döndürecek önlemler için her zaman geç değildir.

2. Osteoporoz riski, 25-30 yaşları arasında ne kadar kemik kütlesi oluşturduğunuza ve yaşlandıkça bu kütleyi ne kadar hızlı kaybettiğinize bağlı olarak değişir.

3. Yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini almak, kemiklerin güçlü kalmasına katkı sağlar. İskelet yapısının yüzde 99'unu oluşturan kalsiyum, kalp, sinirler, kaslar gibi önemli vücut fonksiyonları için hayati önem taşır. Kalsiyum açısından zengin besinler arasında süt, süt ürünleri ve yapraklı sebzeler bulunur.

4. D vitamini, kalsiyum emilimi için gereklidir. Süt, balık yağı, yumurta sarısı, ciğer ve yağlı balıklar, başlıca D vitamini kaynaklarıdır.

5. Düzenli egzersiz, özellikle ağırlık idmanları, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Ancak bir egzersiz programına başlamadan önce doktora danışmak önemlidir.

6. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, sigara içmeyi bırakmak, alkol tüketimini sınırlamak ve moda diyetlerden kaçınmak kemik sağlığını olumlu yönde etkiler.

Dr. Bıkmaz, "Daha fazla bilgi ile yetişkin nüfusun yüzde 80'ini etkileyen sırt ağrısından kaçınabilirsiniz. Eğer sırt ağrınız varsa, hemen bir beyin ve sinir cerrahisi uzmanına danışın" dedi.

Kaynak: FIRAT KARAHAN