Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, depremin aniden birikimlerin yok olabileceği gerçeğini hatırlatarak, insanların hayatlarını bu bilinçle sürdürmeleri gerektiğini vurguladı.

Çelik, 6 Şubat depreminin insanların mala olan hırsının anlamsızlığını gösterdiğini belirterek, sağlığa önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Hayatın kısalığının göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getiren Çelik, yaşanan olaylardan ders çıkarılması gerektiğini söyledi.

Yunus Emre'nin de dediği gibi, insan ömrünün üç gün olduğunu hatırlatan Çelik, "Dün geçti, yarının garantisi yok, o halde gün bugündür." diyerek yaşamın değerini vurguladı. Çelik, insanın doğumdan ölüme kadar olan süreci bir vakitlik namaz gibi gördüğünü ifade ederek, "Ezanımız okundu, kametimiz getirildi. Geriye kılınacak bir namazımız kaldı." dedi.

Hayatın kısalığına dikkat çeken Çelik, sürekli biriktirme çabasının ve malın üzerine mal katmanın anlamsız olduğunu belirtti. Zamanın kısa olduğunu ifade eden Çelik, insanların bu kıymetli zamanı doğru ve anlamlı şekillerde değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Çelik, Peygamber'in sözlerinden alıntı yaparak, gençlik, sağlık, zenginlik, hayat ve boş zaman gibi beş kıymetin değerini iyi bilmek gerektiğini vurguladı. Ömrün nerede tüketildiği, ilimle yapılan ameller, vücudun nasıl yıpratıldığı ve malın nereden kazanılıp nereye harcandığı gibi konuların önemli olduğunu belirtti.

İnsanın her şeyden hesap vereceğini ve her şeyin Allah'a ait olduğunu hatırlatan Çelik, helal yollardan kazanmanın yanı sıra kazancı helal yerlere harcamanın da önemli olduğunu ifade etti. Depremin sahip olduğumuz şeylerin gerçekte bize ait olmadığını gösterdiğini vurgulayan Çelik, malın gerçek sahibinin Allah olduğunu hatırlattı.

Çelik, depremden çıkarılması gereken dersler olduğunu belirterek, geçici ve emanet olarak verilen nimetlerin rıza-ı İlahi doğrultusunda kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İLKHA