Yüksek güvenlik standartlarına sahip logoyu basacak matbaalar ve üreticiler ile kapsamdaki ürünler, sisteme hazır hale getirildi. Şimdi ise iade noktalarının oluşturulması aşamasına gelindi. Türkiye, yılda 20 milyar adetten fazla ürünün geri dönüşümünü planlayarak dünyaya örnek olacak.

Ülkemiz, 'sıfır atık' konusunda dünya liderliğini üstleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde 2017 yılında başlatılan 'Sıfır Atık Projesi' başarıyla uygulanmaktadır. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada tüm dünyayı Sıfır Atık Hareketi'ne destek olmaya davet etti.

Emine Erdoğan'ın desteklediği 'Sıfır Atık Projesi', israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması ve atık oluşumunun minimize edilmesi için önemli adımlar atmaktadır. Bu kapsamda 'Depozito Yönetim Sistemi' de büyük bir önem taşımaktadır.

İade noktalarında tüketicilerden boş ambalajlar elden teslim alınacak ve aynı zamanda Depozito İade Makineleri (DİM) de kullanılmaya başlanacaktır. Bu makineler, ambalajları kontrol ederek tüketicilere depozito iade bedelini ödeyecektir.

Halihazırda pilot uygulama bölgelerinde, vatandaşlar mevcut dolaşımda olan tek kullanımlık içecek ambalajlarını iade ederek iade puanı ve parayı almaktadırlar. Gelecek 3 yıl içinde tüm ülke genelinde 30 bin DİM'in kurulumu planlanmaktadır.

Üretici firmalar ve ürünler de sisteme uyum sağlamış durumdadır. Türkiye Çevre Ajansı'nın belirlediği tarih itibarıyla içecek ambalajlarının üzerinde 'Depozito Yönetim Sistemi İşareti' zorunlu hale getirilmiştir.

Kaynak: İHA