Dicle Üniversitesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından 2020'de kurulan merkez, çoğunlukla insan etkisiyle yaralanan yabani hayvanları tedavi ediyor. 2023'te merkeze getirilen 285 kanatlı ve 15 memeli hayvandan 103'ü iyileşerek doğaya salındı. Merkezde görevli veteriner hekimler Kasım Ertürk ve Emre Yalçın, kalan hayvanların tedavi, rehabilitasyon ve beslenme ihtiyaçlarıyla ilgileniyor.

Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Alaettin Kaya, 2020'den bu yana bin hayvanın getirildiğini ve yaklaşık yüzde 30'unun doğaya salındığını belirtti. Kaya, hayvanların genellikle insan kaynaklı nedenlerle yaralandığını ifade ederek, vatandaşlara doğal yaşamı koruma çağrısı yaptı.

Prof. Dr. Kaya, erken müdahalenin hayat kurtardığına vurgu yaparak, yaralı hayvanların hızla yetkililere teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Hayvanların habitat tahribatlarından zarar gördüğünü ve doğal ortamlarında korunmalarının önemli olduğunu vurgulayan Kaya, vatandaşları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlükleri çağrı merkezine haber vermeye ve yaralı hayvanları hızla merkeze getirmeye çağırdı. 2020'den bu yana gelen bazı hayvanların ise beslenmeye ve rutin bakımlarına devam edildiğini belirtti.

Kaynak: CENGİZ ARSLAN