Fırat Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (FIRATSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 17 Ağustos 1999’daki büyük depremin 25. yıl dönümünde önemli açıklamalarda bulundu. Açık, “Deprem gerçeğiyle yüzleşmeliyiz. Bilimin ışığında depremin yıkıcı etkilerine karşı dayanıklı yapılar ve güvenli şehirler inşa etmeliyiz,” dedi.
Elazığ, Tunceli, Bingöl ve Malatya bölgelerinde faaliyet gösteren Prof. Dr. Açık, 17 Ağustos’un Türkiye’nin deprem bilincini artırmada bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Açık, “Bu tarih, ülkemizin en acı günlerinden biri. Deprem gerçeğine ne kadar hazırlıksız olduğumuzu acı bir şekilde öğrendik. Ancak, kentsel dönüşüm çalışmalarına rağmen kalitesiz bina stokları ve denetim eksiklikleri nedeniyle 2020 Elazığ ve İzmir ile 2023’teki büyük afetlerde büyük kayıplar yaşadık,” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Açık, FIRATSİFED olarak faaliyet gösterdikleri bölgenin yüksek deprem riskine sahip olduğunu belirtti ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün diri fay haritasına göre Bingöl ve Tunceli’nin birinci, Elazığ ve Malatya’nın ise ikinci derece riskli bölgelerde yer aldığını ifade etti. Açık, “Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları olarak deprem gerçeğiyle yüzleşip, kolektif bir şekilde dayanıklı yapılar inşa etmeliyiz,” dedi.
Ekonomik kayıplara da dikkat çeken Prof. Dr. Açık, “Depremler sonrası esnaf ve küçük işletmeler büyük zorluklar yaşadı. Ekonomik etkiler ülke çapında hissedildi. ‘Fabrika Yapan TOKİ’ modelini destekliyoruz; bu model, deprem bölgesindeki büyük işletmelerin ve KOBİ’lerin kira öder gibi fabrika sahibi olmasını sağlayarak bölgesel ekonomik gelişimi hızlandırabilir,” şeklinde görüş belirtti.