Al-Rodhan'a göre, dünya giderek daha birbirine bağlı ve bağımlı hale geliyor ve bu durumun hem faydaları hem de önemli riskleri var. Bu risklerin başında "biyolojik tehlikeler" geliyor. Al-Rodhan, Covid-19 salgınının, dünya ekonomisini ve sağlık sistemlerini büyük ölçüde etkilediğini ve gelecekte ölümcül bir patojen içerebilecek başka bir salgına hazırlıklı olma ve yetenekleri artırma gerekliliğine işaret ediyor. Ayrıca, uluslararası iş birliğinin bu tür tehditlere karşı hazırlıklı olmak için kritik önem taşıdığını vurguluyor.

İkinci olarak, Al-Rodhan siber tehditleri önemli bir risk olarak görüyor. Gelecekteki siber saldırıların finansal sistemi çökertebileceği, kritik altyapıyı etkileyebileceği ve hatta nükleer ve biyolojik tesislerin işleyişini aksatabileceği uyarısında bulunuyor. Devlet veya devlet dışı aktörlerin gerçekleştirebileceği bu tür saldırıların ciddi sonuçları olabileceğine dikkat çekiyor.

Son olarak, Al-Rodhan uzay çatışmalarını önemli bir risk olarak vurguluyor. Uydu sayılarındaki artış, özel sektörün uzay yarışına katılımı ve devletler arasındaki güç mücadelesi gibi faktörlerin uzayı giderek daha rekabetçi bir alan haline getirdiğini belirtiyor. Uzay çöplüğünün hızla artması ve uzayın askerileştirilmesinin riskler taşıdığına ve çatışmalar için bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Balıklıgöl’de "gökbilim" gecesi gerçekleştirildi Balıklıgöl’de "gökbilim" gecesi gerçekleştirildi

Al-Rodhan'ın vurguladığı gibi, bu risklere karşı mücadelede uluslararası iş birliğinin önemi büyük. Gelecekteki bu potansiyel krizlere karşı hazırlıklı olmak için devletlerin ve uluslararası toplumun birlikte çalışması gerekecek.

Muhabir: FIRAT KARAHAN