Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) hükümeti dönemi ve son Cumhur İttifakı döneminde Güneydoğu adeta kabuk değiştirdi. Geri kalmış bölgenin makus talihi değişti. 

Bir yandan sosyal yardımlar bir yandan da bölgenin gelişmesi için yapılan yatırımlara hız verildi. 2002’den sonra bölgenin her yerleşim yeri adeta yoktan var edildi. Alt yapıdan üst yapıya kadar, tarihi mekanların restore edilmesinden istihdama kadar bir çok alanda atılımlar oldu. Gençler için sosyal mekanlar yapıldı ve gençlik terörün elinden kurtarıldı. Köyünden veya yaşadığı il veya ilçeden dışarı çıkmayan gençlere yönelik kültür gezileri düzenlendi. Yaz okulları , kültür etkinlikleri ile gençler ve çocuklar yaşama başka bakmaya başladı.

Bölgeye gelen huzurla birlikte Güneydoğulular geceleri de sosyal hayatı yaşamaya başladı. Sur olaylarında tahrip olan tarihi mekanlar restore edildi,  evleri yıkılan vatandaşlara evleri yapıldı. 

Güneydoğu’da sadece Diyarbakır’a 20 yıllık süreçte 70 milyar liralık yatırım yapıldı. Barajlar devreye girdi, yeni okullar yapıldı. Şehirler arası yollar duble yol oldu, şehir merkezindeki bütün yollar asfaltlandı. Yapılan birçok yatırımla birlikte Diyarbakır adeta küllerinden yeniden doğdu.

33 bin kapasiteli Diyarbakır Stadyumu yapıldı.  Diyarbakır, Güneydoğu’nun en büyük havalimanına kavuşturuldu.  Şehir merkezinde yeni köprülü kavşaklar, bağlantı yollarıyla birlikte kent modern görünüme kavuştu.

Şehir merkezindeki yollar adeta otoban gibi. 3 ve dört şeritli yollarla Diyarbakır trafiği rahatladı. 

Diyarbakır sağlığın üssü haline getirildi. Ortadoğu’dan özellikle Irak’tan hastalar Diyarbakır’a gelerek hastanelerde şifa buldu.  Diyarbakır’da mevcut 3 hastanenin dışında şehir hastanesinin temeli atıldı. Önce Diyarbakır’da üniversite hastanesi ve devlet hastanesi vardı. Sonrasında yetersizlik nedeniyle araştırma hastanesi inşa  edildi. Şehir hastanesinin yapım süreci de başlatıldı. Bu arada Diyarbakır’daki hastaneler son teknoloji cihazlarla donatıldı. Bölgeden de Diyarbakır’a tedavi amaçlı gelenler bulunuyor. 

Huzurlu hale gelen bölgede ticari hayatta canlandı. Bölgeye yerli turist akını yaşanıyor. Ticaretin canlı olduğu bölgede devletin çiftçiye verdiği desteklerde ayrı bir rahatlık yaratıyor. Bölgede yapılan yatırımlar devam ederken, 6 Şubat’ta meydana gelen afetten dolayı depremzedeler için Diyarbakır’da 27 bin konut inşa ediliyor. Karacadağ eteklerinde sağlam zeminde deprem konutları yükseliyor.  Devlet, depremden etkilenen vatandaşını açıkta bırakmıyor.