?>

110 bin Ahlat ağacı turizme kazandırılmayı bekliyor

Muş merkeze 47 kilometre uzaklıkta bulunan Bilek köyünde, yaklaşık 110 bin Ahlat ağacında asırlardır süregelen geleneksel armut hasadı bu yıl da büyük bir coşkuyla devam ediyor.

Bölge - 2 yıl önce

Yöreye özgü lezzetiyle bilinen bu armutlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir emekle toplanıyor. Bilek köyünde bulunan ve sayıları 110 bini aşan Ahlat ağaçlarının ilk hasadı, köyün çocukları tarafından yapıldı. Doğal yetişen bu meyvelerin hasadı bu yıl çocukların neşesiyle başladı. Armutların doğal olarak yetiştiğine dikkat çekerek, bu sayede ürünlerin hem sağlıklı hem de lezzetli olduğunu vurgulayan köy sakinlerinden Şabettin Çiçek, “Bilek köyünde oturuyorum. Bizim köy arazisinde yaklaşık 110 bin yabani armut ağacı var. 1980’li yıllarda devletimiz bir sayım yaptı, o dönem 130 bin yabani armut ağacı olduğu tespit edilmişti.

Arada geçen yıllarda bakımsızlıktan sayıları düştü. İki armut ağacının meyve tatları aynı değil. Köyümüzden il dışına göç eden vatandaşlarımız da yılın bu döneminde köye gelerek hasada katılıyorlar. İstanbul, Bursa, Ankara, Malatya, Bingöl ve Elâzığ’dan vatandaşlar gelip buradan armut topluyor. Buradan yetkililere sesleniyorum. Bu bölge koruma altına alınsın.
Çevredeki köylerin yakacak sıkıntısı olduğunda bu ağaçlara zarar veriyorlar. Biz köylüler olarak buraya 30 yıl boyunca bekçi tuttuk. Bizim artık gücümüz yetmiyor. Devlet desteğini istiyoruz. Böyle bir yer Türkiye’nin hiçbir yerinde yoktur. Bu alanın turizme kazandırılmasını istiyoruz. Vatandaşlarımızı köyümüze davet ediyoruz. Herkes gelsin istediği kadar armut alsın” dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’da en çok tercih edilen erkek isimleri!

2024-10-03 00:03 - Diyarbakır

Türkiye'de Üretimi İlk Diyarbakır'da Başladı

2024-10-02 14:28 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Çılgın Simitçinin Otobüs Macerası

2024-10-04 13:54 - Diyarbakır

Diyarbakır'dan Avrupa'ya Kürt Kahvesi!

2024-10-03 20:42 - Diyarbakır

Amedspor Maç Biletletleri Ne Kadar?

2024-10-04 17:32 - Diyarbakır

Elazığ’da polis, okul önlerinde kuş uçurtmuyor

2024-10-04 17:17 - Bölge

Son Dakika Diyarbakır Lice’de Çatışma

2024-10-02 18:04 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Kış Meyveleri Pazarda Yerini Aldı

2024-10-03 18:51 - Diyarbakır

Ambulans helikopter Damla bebek için havalandı

2024-10-04 19:38 - Bölge

Diyarbakır'daki Oto Tamir Atölyesinde Yangın

2024-10-02 14:41 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Yıkımın Ardından Kurulan Merkezler Esnafı Ayakta Tuttu

14:31 - Bölge

Konutlar Yükseliyor Gözler Şimdi Konteyner Çarşılarında

12:36 - Bölge

Kentsel dönüşümle birlikte yeşil alanlar da artıyor

13:25 - Bölge

Malatya'da barajlar doldu taştı

10:39 - Bölge

Geceyi süsleyen ’Mavi Dolunay’ Van’da böyle görüntülendi

00:10 - Bölge

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da El Emeği Eserler Görücüye Çıktı

14:17 - Diyarbakır

Basın Dünyasının Önemli İsimleri Diyarbakır’da Buluştu

13:05 - Diyarbakır

Ergani'deki Kanlı Arazi Kavgasında Flaş Gelişme

12:46 - Diyarbakır

Aldığı Sıfır Araç Kabusa Döndü

12:40 - Diyarbakır

Güneydoğu’nun Kapadokya’sı Keşfedilmeyi Bekliyor

12:31 - Diyarbakır