?>

115 Yıllık Tarihi Okul Kapılarını Açmaya Devam Ediyor

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 1910 yılında bazalt taştan inşa edilen Ziya Gökalp İlkokulu, 115 yıldır kesintisiz eğitim veriyor. İlk gün takılan tarihi kapısıyla her sabah öğrencilerini karşılayan okul, kentin eğitim ve kültür hafızasında önemli bir yer tutuyor.

Diyarbakır - 3 ay önce

Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde yer alan Ziya Gökalp İlkokulu, 115 yıllık geçmişiyle kentin en köklü eğitim kurumları arasında bulunuyor. 1910 yılında Diyarbakır’a özgü bazalt taşından inşa edilen okul, ilk olarak kız mektebi olarak hizmete başladı. Yaklaşık 12 yıl boyunca kız öğrencilerin eğitim gördüğü yapı, 1922 yılından itibaren ilkokul olarak faaliyet göstermeye başladı ve Diyarbakır’ın önemli fikir insanlarından Ziya Gökalp’in adını aldı.
Aradan geçen 115 yıla rağmen eğitim faaliyetlerini aralıksız sürdüren okul, ilk gün yerleştirilen görkemli kapısıyla da dikkat çekiyor. Farklı dönemlerde restorasyon çalışmaları yapılmasına rağmen kapının orijinal yapısı korunarak günümüze kadar ulaştı.
Günümüzde hem ilkokul hem de ortaokul olarak hizmet veren Ziya Gökalp İlkokulu’nda yaklaşık 800 öğrenci eğitim görüyor. Sur ilçesinin kendine özgü mimarisini yansıtan yapı, sadece bir eğitim kurumu değil, aynı zamanda Diyarbakır’ın kültürel mirasının önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.
Okul Müdürü Mustafa Bozkuş, kurumun kurulduğu günden bu yana yalnızca eğitim amacıyla kullanıldığını vurgulayarak, “Ziya Gökalp İlkokulu, Diyarbakır’da eşine az rastlanır bir yapıya sahip. Karacadağ bölgesinden çıkarılan dişi bazalt taşından inşa edilen okulumuz, yıllar içinde aslına uygun şekilde restore edildi. Buradan siyaset, edebiyat ve bilim dünyasında iz bırakan birçok isim yetişti. Bu miras, bugünkü öğrencilerimiz için de güçlü bir ilham kaynağıdır” dedi.
Bozkuş, okulun tarihi kapısının da ilk günkü ruhunu koruduğunu belirterek, “Kapımız farklı dönemlerde bakım ve onarımdan geçti ancak özgün hali bozulmadı. Her eğitim döneminde öğrencilerimizi aynı kapıdan karşılamaya devam ediyoruz. Amacımız, geçmişle geleceği buluşturan bu eğitim yuvasında yeni Ziya Gökalp’ler, Cahit Sıtkı Tarancı’lar ve Sezai Karakoç’lar yetiştirmek” ifadelerini kullandı.
Öğrenciler de tarihi bir okulda eğitim görmenin gururunu yaşıyor. Üçüncü sınıf öğrencisi İnci Aslan Alp, okulunu çok sevdiğini dile getirerek, “Tarihi bir okulda okumak beni mutlu ediyor. Ablalarım ve ağabeylerim de burada okudu” dedi. Dördüncü sınıf öğrencisi Muhammed Emir Batıhan ise, “Okula ilk geldiğimde buranın özel bir yer olduğunu hissettim. Buradan mezun olmak ve ileride güzel bir meslek sahibi olmak istiyorum” şeklinde konuştu.
Yüzyılı aşkın süredir aynı kapıdan öğrencilerini içeri alan Ziya Gökalp İlkokulu, Diyarbakır’da eğitimin hafızası olmaya devam ediyor.
KAYNAK: İHA
Haftanın Öne Çıkanları

CHP lideri Özgür Özel rest çekti!

2025-12-12 14:23 - Siyaset

Asıl gerekçesi belli oldu! İmamoğlu’nun diploması neden iptal edildi?

2025-12-12 14:47 - Siyaset

Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay'a çoklu organ yetmezliği tanısı kondu

2025-12-10 15:36 - Asayiş

Ekrem İmamoğlu'nun diploma davası ertelendi!

2025-12-09 14:42 - Siyaset

'Neler Oluyor Hayatta' Hakan Ural neden yok?

2025-12-12 14:24 - Güncel

Oykun Başar’ın acı günü

2025-12-12 14:21 - Siyaset

CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır partisinden istifa etti!

2025-12-10 15:38 - Siyaset

Nagehan Alçı’dan Ali Babacan’a Çarpıcı Soru: "Ekonomiyi Kurtarmaya Gelir misiniz?"

2025-12-11 15:16 - Siyaset

Tutuklu Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek 'acilen' hastaneye kaldırıldı

2025-12-08 15:02 - Sağlık

Denizlili Fenerbahçeliler için kritik zirve

2025-12-11 10:11 - Spor

İlgili Haberler

Diyarbakır’da Akaryakıt Fiyatları 66 TL’yi Geçti

22:51 - Diyarbakır

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış’tan Polislerle İftar Buluşması

22:36 - Diyarbakır

Çüngüş’te Otomobil Bariyerlere Çarptı

20:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yardıma Giderken Kaza

20:50 - Diyarbakır

Bağlar’da İşçileri Taşıyan Minibüs Duvara Çarptı: 12 Kişi Yaralandı

20:35 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Akaryakıt Fiyatları 66 TL’yi Geçti

22:51 - Diyarbakır

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış’tan Polislerle İftar Buluşması

22:36 - Diyarbakır

Çüngüş’te Otomobil Bariyerlere Çarptı

20:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yardıma Giderken Kaza

20:50 - Diyarbakır

Bağlar’da İşçileri Taşıyan Minibüs Duvara Çarptı: 12 Kişi Yaralandı

20:35 - Diyarbakır