?>

2 bin yıllık lezzet: Mardin Çöreği (Mardin Küliçesi)

Mardin'e özgü lezzetlerden olan Mardin Çöreği (Mardin Küliçesi) 2 bin yıllık bir lezzet kökenli olup yemek sofralarında tüketilmeye devam ediyor.

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Diğer bir adı kiliçe olan Mardin çöreği, içindeki tarçın, yenibahar, karabiber ve mahlep gibi ilginç esansların bir araya gelmesiyle, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. 
Esası 2 binli yıllara dayanan Mardin çöreği, lezzetinin yanında birçok farklı manevi hikayeleri de barındırmaktadır. Türkiye'nin faklı illerinden rağbet ediliyor.
Asırlardır süren lezzet hakkında İLKHA'ya konuşan imalat ve satış personeli Aslan Elbaner, Mardin Çöreğinin uzun yıllardır süregen bir lezzetin olduğunu ve herkes tarafından beğenilip sofralarda çayla beraber tüketildiğini aktardı.
Mardin'de ilk çıkan çöreklerden Mardin Küliçesi (Mardin Çöreği) olduğunu berliten Elbaner, "Uzun yıllardır yöresel unlu mamüllerimizi yapıp satış işlemleriyle uğraşmaktayız. İlk çıkan ve uzun yıllardan beri Mardin'de tüketilen Mardin çöreğidir. Mardin çöreği ekmek şeklinde büyük bir çörek olup son zamanlarda farklı boyutlarla susamlı, tuzlu, şekerli, mayalı olarak çıkarılmaktadır." ifadelerini aktardı.
"Mardin Çöreği hem acının hem de mutluluğun paylaşıldığı bir çörektir"
Mardin Çöreğinin maneviyatı hakkında konuşan Elbaner, "Mardin çöreği bizdeki manevi yönü taziyelerimizin son günlerinde dağıtılmasıdır. Yıllardan beri Mardin'de gelenek halini alarak devam etmektedir. Yapımında ise, kakule, mahlep, tarçın, safran, zencefil, zerdeçal, tahin ve doğu baharatları eklenerek üstüne yumurta sürülür. Çörek tatlılığını bu malzemelerden almakta ve ortasında hurma var. Hamurunda da meyan ve pekmez mevcuttur. Mardin çöreği bıçakla kesilmez, el ile kopartılıp öylece ikram edilir. Mardin çöreği herkes tarafından beğenilip çok rağbet göremektedir. Mayalı olan ürünler ömürler daha uzun sürüp mayasız olanlar ise 10 günlük kalıyor. İmalatını da bizler yapmaktayız. Farklı illerden gelip satın alanlar çok oluyor. Mardin çöreğini 25 liradan satışını gerçekleştiriyoruz." şeklinde konuştu.
Mardin Küliçesi (Mardin Çöreği) yapılışı için kullanılacak malzemeler:
*500 gr. kuru hurma
*1 çay bardağı ceviz içi.
*3 çay kaşığı tarçın
*2 çay kaşığı yeni bahar.
*2 çay kaşığı dövülmüş rezene.
*2 adet muskat (Rendelenecek)
*2 çay kaşığı mahlep.
*2 çay kaşığı zencefil. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

İletişim Başkanlığı, Dezenformasyon Bülteni'ni yayımladı

2023-05-01 00:37 - Güncel

Erzurum'da uyuşturucu operasyonu: 59 tutuklama

2023-05-02 12:21 - Güncel

2023-İSG/1 ve e-YÖKDİL 2023/1 yarın yapılacak

2023-05-05 11:49 - Eğitim

Bakan Karaismailoğlu: Bir günde 50 kilometre uzunluğunda tünel açtık

2023-05-04 13:40 - Güncel

2 bin yıllık lezzet: Mardin Çöreği (Mardin Küliçesi)

2023-05-07 16:28 - Kültür Sanat

Meksika’da otobüs kazası: 18 ölü, 33 yaralı

2023-05-01 00:55 - Güncel

Yasin Börü filmi yayımlandı (Videolu)

2023-05-03 21:40 - Güncel

45 bin öğretmen ataması yarın

2023-05-07 13:09 - Eğitim

LGS ve YKS sınavına hazırlanan öğrenciler zamanlarını nasıl değerlendirmeli?

2023-05-07 16:17 - Eğitim

Saç ekimi birimleri hakkında yönetmelik değişiyor

2023-05-07 09:54 - Sağlık

İlgili Haberler

‘Hüseyin Nihal Atsız’a Vefa’ temasıyla düzenlenen şiir yarışmasının ödül töreni yapıldı

10:34 - Kültür Sanat

Yeşilçam’ın efsanesi çocukların oyun alanı oldu

10:49 - Kültür Sanat

Meslekleri yok olma tehlikesi ile karşı karşıya

10:11 - Kültür Sanat

Batman’da ’Geçmişten geleceğe’ sergisine yoğun ilgi

11:43 - Kültür Sanat

LC Waikiki’den yeni yıl için hediye seçenekleri

12:47 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Sosyal Medya Alarmı

16:11 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Güneşli Hava Etkili: Kentte Bahar Tadında Bir Gün

16:09 - Diyarbakır

Amedspor’dan Zirve Hamlesi: Bandırmaspor’u 2-1 Geçti, Liderliği Aldı

16:04 - Diyarbakır

Sur’da dikkat çeken etkinlik

15:43 - Diyarbakır

Bağlar'da İşçiler Ücretlerini 8 Aydır Eksik ve Sosyal Hakları Ödenmiyor

15:41 - Diyarbakır