?>

52 bin ATM’nin elektrik tüketimi dört ili geride bıraktı

Sayıları 52 bini geçen ATM’ler yılda 230 milyon kilovatsaatten fazla elektrik tüketiyor. Türkiye’de ATM’lerin tükettiği elektrik miktarı Ardahan, Bayburt, Iğdır ve Tunceli illerinin her birinin faturalandırılmış yıllık tüketiminden fazla. Bu miktar Antalya’nın tükettiği elektriğin 40’ta birine denk geliyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ekosfer Derneği, Türkiye’de sayıları 52 bin 682’yi bulan ATM’lerin elektrik tüketimi araştırmasının sonucunu açıkladı. Buna göre, günde ortalama 12 kilovatsaat elektrik tüketen ATM’lerin ülke çapındaki yıllık tüketimi 230 milyon kilovatsaati geçiyor. Bu tüketim miktarı, Türkiye’deki dört ilin (Ardahan, Bayburt, Iğdır ve Tunceli) her birinin yıllık tüketiminden fazla. Türkiye’nin en çok elektrik tüketen kentlerinden Antalya’nın tüketiminin de 40’ta birine denk geliyor. İklim krizini durdurmak için gerekli politikaların uygulanması yönünde faaliyetlerini sürdüren dernek, yaptığı bu araştırmayla ortak ve komisyonsuz ATM uygulamasına geçilmesi halinde, ciddi miktarda elektrik ve kaynak tasarrufu yapılabileceğini, cadde ve meydanlardaki görüntü kirliliğinin önüne geçilebileceğini vurguladı.
Ekosfer Derneği Kampanyalar Direktörü Özgür Gürbüz, kentlerin meydanları ve sokaklarında bulunan, birçoğu atıl durumda bekleyen ATM’leri şehirleşme ve enerji tüketimi açısından değerlendirdi. Kullanıcılardan komisyon almayan ortak ATM’lere geçilmesiyle önemli bir elektrik tasarrufu sağlanacağına dikkat çeken Gürbüz, “Mesele sadece elektrik tüketimi de değil. Bu cihazların neredeyse hepsi ithal, her bir ATM’de alarm, klima, güç kaynağı, ekran ve yazıcı gibi bakım-onarım isteyen birçok parça var. Para ekleme ve alma için düzenli bir şekilde ziyaret edilmeleri gerekiyor, bu da yakıt israfı demek. Biz bu çalışmada sadece makinelerin ne kadar elektrik tükettiğini hesapladık. Çevreye ve ekonomiye etkileri elektrik faturasıyla sınırlı değil” dedi.
Ortak ATM, mobil bankacılık ve kredi kartının yaygınlaştığı ülkelerde ATM sayısının azaldığının altını çizen Gürbüz, Birleşik Krallık’ta ATM sayısının sekiz yıl içinde 70 binden 50 binin altına düştüğünü belirtiyor. Türkiye’de sayısı 2 milyonu geçen POS makinalarının daha verimli kullanılması için bir öneride de bulunan Gürbüz, “Özellikle büyük süpermarketlerde alışveriş sonrası kartla ödeme yapanlara, sınırlı miktarda da olsa nakit alma ve bunu da kart işlemine ekleme şansı verilirse ATM ihtiyacı daha da azalır. ATM’lere ayrılan alanları toplumun faydası için kullanabilir, ağaçlandırabiliriz. ATM sayısını yarıya indirerek 115 milyon kWh elektrik tasarrufu yapabiliriz. Enerji tasarrufuyla iklimi korur, ithal ürünlere ve dışa bağımlılığımızı azaltabiliriz" şeklinde konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Karabet Geçidi’nde kar kalınlığı 2 metre 64 santimetreyi geçti

2024-01-14 12:04 - Bölge

Diyarbakırlı polis müdürü 1. Sınıf emniyet müdürlüğüne terfi etti

2024-01-17 11:33 - Güncel

Türkiye’nin ilk uzay yolculuğu

2024-01-16 15:38 - Bilim ve Teknoloji

İlk uzay yolculuğuna saatler kaldı

2024-01-17 16:04 - Bilim ve Teknoloji

Ulu Camii Nerede? Ulu Cami Tarihi, Özellikleri, Hikayesi Ve Mimarı Hakkında Bilgi

2024-01-14 11:43 - Diyarbakır

Mahkeme Somali Cumhurbaşkanının oğlu hakkında karar verdi

2024-01-16 14:27 - Güncel

Türkiye'de 1 milyon 39 bin kişi görme engelli

2024-01-12 13:54 - Sağlık

Diyarbakır'da aynı yerde 1 günde 6 kaza

2024-01-15 15:44 - Diyarbakır

Çanakkale ve Balıkesir'de 102 düzensiz göçmen kurtarıldı

2024-01-13 10:40 - Güncel

Koltuk altından kapalı yöntemle kalp ameliyatı yapıldı

2024-01-16 11:00 - Sağlık

İlgili Haberler

Enerjisa Enerji, 2026 yılının ilk yarısında elektrik altyapı yatırımlarını yüzde 153 artırdı

09:51 - Ekonomi

Baba-kız sera kurup domates yetiştiriyor

09:56 - Ekonomi

POS makinelerindeki yüksek komisyon oranı esnafı vuruyor

09:57 - Ekonomi

Kebapçıların gözdesinin hasadı başladı

09:57 - Ekonomi

Şalgamda tüketim alışkanlıkları değişiyor

09:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da emlak sektöründe “kayıt dışı” fiyat tepkisi

13:04 - Diyarbakır

Vali Zorluoğlu’ndan “kardeşlik” mesajı

12:42 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Erkan'ın katili hakim karşısında

12:38 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Figen'in katilleri tutuklandı

12:34 - Diyarbakır

Dicle’de gençlerin kamp keyfi

11:55 - Diyarbakır