?>

6 çocuk babası Diyarbakır'da hayatını kaybetti

İstanbul’da kot taşlama işçiliği yaparken silikozis hastalığına yakalanan 6 çocuk babası İdris Demir, Diyarbakır’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Diyarbakır - 1 yıl önce

İstanbul Esenyurt’ta, 2000’li yıllar arasında ‘merdiven altı’ diye tabir edilen kot kumlama atölyelerinde çalıştıktan sonra silikozis denilen akciğer hastalığına yakalanan işçilerden İdris Demir tedavi gördüğü Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti.
6 çocuk babası Demir’in ölümüyle, silikozis hastalığından Bingöl’ün Karlıova ilçesinden hayatını kaybedenlerin sayısı 31’e yükseldi. Demir’in cenazesi Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay köyünde defin edildi.
Türkiye genelinde Slikozis hastalarının sorunlarıyla ilgilenen Eğitim ve Toplum Gönüllüsü Semiramis Karaarslan, “Silikozis hastalarımızdan Ülkemizde 79, Taşlıçay'da 6 çocuk sahibi İdris Demir ile 31'inci kaybımızı ile bir kez daha içimiz yandı. Merdiven altı, sigortasız, ruhsatsız kot kumlama (taşlama) atölyelerindeki çalıştırılan silikozis hastalarının dramında iş yerleri kapatıldı ama çektikleri sıkıntılar ve acılar hep devam etti.İdris Demir’de kuzenleri Naif, Faysal ve Naif ‘in oğlu 23 yaşındaki Nejat'ı daha önce kaybetmiştik. Bu köyde halen yatalak ve yaşamlarını oksijen makinesine bağlı şekilde devam etmekte olan birçok gencimiz var. Taşlıçay'a gidip, elimden geldiğince, ellerinden tutmaya çalıştım yıllardan beri. Zaman zaman köyde elektriklerin kesilmesi, onların nefessiz kalmalarına neden oldu.Nefesi çıkmayan bu canların sesi olmaya çalıştık. İstanbul’da, 1990- 2000’li yılları arasında ‘merdiven altı’ diye tabir edilen kot kumlama atölyelerinde çalışan ve yasadan faydalanamayan diğer hastalarımızın da malulen emekli olmalarını beklemekteyiz. Eski dönemde ‘Malulen Emekli’ olamayanlara, şu an ‘Engelli Maaşı’ alanlara malulen emekli olabilmeleri adına bir hak daha tanınması için devlet yetkililerine çağrıda bulunmak istiyorum. Daha önce devletimiz çıkardığı yasayla bu işte çalışan evlatlarımız malulen emekli oldu. Ama bazıları maalesef bu yasadan faydalanamadı ve sadece engelli maaşı ile geçimlerini sağlıyor. Bu hastalarımızın hayatları zorlukla geçiyor, yetkililerden ricamız yasadan faydalanmayanlara bir hak daha tanınması. Aldığımız her Silikozis hastası ölüm haberinde canımızdan can gidiyor. Cennet mekanları olsun evlatlarımızın. Biz bu kadar yanarken, acılı ailelere sabır diliyorum. Kotlar beyazladı, onların hayatı karardı. Bir yandan hastalıkla, diğer yandan maddi imkansızlıkla mücadele eden bu canlarımıza sahip çıkmak bir insanlık görevi diye düşünüyorum.” dedi. 
Haftanın Öne Çıkanları

Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı’ndan huzurevine anlamlı ziyaret

2025-02-07 11:07 - Güncel

Diyarbakır’ın 1960’taki Hali Ortaya Çıktı!

2025-02-11 10:36 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Haftalık Hava Durumu Değişkenlik Gösteriyor

2025-02-09 15:39 - Diyarbakır

Acarkent köyünün bataklık ve fay hattı üzerine kurulduğu iddiası

2025-02-08 09:28 - Güncel

Galeria Sitesi 'Galeria Yaşam Merkezi' Olarak Yeniden İnşa Edilecek

2025-02-04 16:55 - Diyarbakır

O ilimizde toplu taşımaya dev zam

2025-02-10 15:51 - Bölge

ABD’ye ait 2 adet F-35 savaş uçağı Japonya’ya acil iniş yaptı

2025-02-05 11:32 - Dünya

Kapan ailesinin mutlu günü

2025-02-11 11:23 - Diyarbakır

900 rakımlı kar altındaki köyde yaşama mücadelesi

2025-02-08 16:38 - Güncel

Hantepe Köy Okulu Yenilendi

2025-02-05 11:01 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Şehit Aileleri ve Gazilerden Diyarbakır Emniyet Müdürü Gökduman’a Anlamlı Ziyaret

21:22 - Diyarbakır

Uzmanından kritik uyarı: Ergenlik, doğru yönlendirilirse yaşam boyu başarıya dönüşebilir

15:50 - Diyarbakır

Dijital Dönüşüm Matbaacılığı Bitirmedi

15:47 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Cuma Geleneği Yaşatılıyor

14:33 - Diyarbakır

Diyarbakır'dan Reklam Düzenlemesine Destek

13:17 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Şehit Aileleri ve Gazilerden Diyarbakır Emniyet Müdürü Gökduman’a Anlamlı Ziyaret

21:22 - Diyarbakır

Uzmanından kritik uyarı: Ergenlik, doğru yönlendirilirse yaşam boyu başarıya dönüşebilir

15:50 - Diyarbakır

Dijital Dönüşüm Matbaacılığı Bitirmedi

15:47 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Cuma Geleneği Yaşatılıyor

14:33 - Diyarbakır

Diyarbakır'dan Reklam Düzenlemesine Destek

13:17 - Diyarbakır