?>

77 Yaşındaki Çini Ustası Tokat'tan Yurt Dışına İhracat Yapıyor

Tokat'ta yaşayan 77 yaşındaki Tülay Atila, atölyesinde ürettiği çinileri yurt dışına ihraç ediyor. Tatil için gittiği Kütahya'da çinilerden etkilenerek memleketinde atölye kuran Atila, kısa sürede büyük bir başarı elde etti ve ürünlerinin yüzde 90'ını yurt dışına satıyor.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Kültür Sanat - 2 yıl önce

Niksar ilçesinde bulunan Tülay Atila'nın öncülüğünde kurulan çini atölyesi, geleneksel Türk çini sanatını modern bir yaklaşımla sürdürüyor. Atila, çocuklarıyla birlikte Kütahya'da çini sanatıyla tanıştıktan sonra Niksar'da bir atölye kurmaya karar verdi.

İlk zamanlar bilgi ve tecrübesizlikten zorluklar yaşayan Atila, iki yıl boyunca öğrenme ve deneme süreci yaşadı. Ardından ev hanımlarına iş imkanı sağlayarak onların sanat becerilerini keşfetmelerine ve geliştirmelerine destek oldu. Çalışan kadınlar, başlangıçta çiniye dair deneyimleri olmamasına rağmen ortaya çıkardıkları eserlerle büyük başarı elde etti. Atila, öğrendiği teknikleri atölyede ve çevresindekilerle paylaşarak çini sanatının yayılmasına katkı sağladı. Ayrıca, internet üzerinden çini sanatıyla ilgili eğitimler almaya devam ediyor ve sürekli olarak kendini geliştiriyor. Çalışmalarıyla dikkat çeken Atila, ürünlerini Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Yunanistan gibi ülkelere gönderiyor.
Sağlık sorunlarına rağmen azimle çalışan ve üreten Atila, çini sanatında ismini ölümsüzleştiriyor. Niksar'da çini atölyesi kurma kararını hızlı bir şekilde aldığını belirten Tülay Atila, "Kütahya'ya sık sık gittiğimiz için çini yapmaya karar verdik. Ancak bu işin ciddiyetini anlamak biraz zaman aldı. İki yıl boyunca öğrenme ve deneme süreci yaşadık. Amacım, Niksar'da çalışmak isteyen ancak imkan bulamayan ev hanımlarına iş imkanı sağlamaktı. Gelen bayanlar hiçbiri çiniyle alakası olmamasına rağmen yeteneklerini ortaya koydu. Umduğumuzdan güzel işler çıktı.
Bütün teknikleri öğrendik ve çevremize de öğrettik. İnterneti çok kullanıyoruz. Çocuklarımız Türkiye'den götürdükleri hediyelik eşyaları Amerika'da toptan satıyorlar. En büyük pazarımız yüzde 90 ile Amerika. Gururlanıyorum, Niksar'dan Japonya'ya, Amerika'ya gidiyor ürünlerimiz. Öleceğim ama bu tabak benim adımı her yerde gösterecek. Beni bıraksalar gece gündüz iş yaparım" şeklinde konuştu. Çini sanatıyla tanışmasının üzerinden 4 sene geçtiğini belirten Mehtap Baran ise, "Çini sanatına başlamak istemiyordum ancak Tülay ablanın desteğiyle başladım. Pandemi döneminde çıkışımız oldu ve şu an 4 senedir devam ediyoruz" dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

Geleceğin Teknoloji Yıldızları yetişiyor

2024-03-17 09:48 - Bilim ve Teknoloji

Siirtli Keşifçi, Yapay Zekalı Robot Asker Üretti

2024-03-17 12:45 - Bilim ve Teknoloji

Yapay zeka hayatımızı şekillendirecek

2024-03-17 10:11 - Bilim ve Teknoloji

Kurt ahırdaki sürüye saldırdı

2024-03-13 14:53 - Asayiş

Amedspor maç biletleri nerede satılıyor?

2024-03-20 11:22 - Spor

Mahkemede uyuşturucunun yerini tarif etti

2024-03-15 11:46 - Asayiş

Pençe-Kilit şehidi için tören düzenlendi

2024-03-20 02:22 - Asayiş

Evi sular altında kalan aile akrabalarına sığındı

2024-03-20 00:44 - Bölge

Şiddetli yağış sele neden oldu

2024-03-20 12:24 - Bölge

FETÖ’cü şahıs Erzurum’da yakalandı

2024-03-20 00:45 - Asayiş

İlgili Haberler

Hemşeri Dernekleri Festivali renkli görüntülerle açıldı

13:08 - Kültür Sanat

Büyükçekmece’de festival coşkusu devam ediyor

11:34 - Kültür Sanat

Konservatuvar adaylarına rehberlik desteği

11:40 - Kültür Sanat

Didim Belediyesi, Altınkum Sanat Sokağı’nda sanat ve dayanışmayı buluşturdu

10:49 - Kültür Sanat

8,5 asırlık çivisiz camide restorasyon sürüyor

10:31 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Site İçinde Korkutan Yangın

15:17 - Diyarbakır

Çermik'te Yerleşim Yerine Yakın Yangın Paniği

15:13 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Tarihi havuz esnafın el birliğiyle yeniden hayat buldu

14:34 - Diyarbakır

Diyarbakır'da motosiklet sürücüsünün feci ölümü

14:03 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın Göbeğinde Tehlike Saçan Metruk Bina

13:43 - Diyarbakır