?>

Gençler projeleriyle geleceğe hazırlanıyor

Diyarbakır’da TEKNOFEST 2026 kapsamında düzenlenen final yarışmaları başladı. Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir araya gelen gençler, geliştirdikleri projeleri jüriye sunarken, teknoloji alanındaki çalışmalarını ve TEKNOFEST deneyimlerini Diyarbakır Olay Gazetesi mikrofonuna anlattı.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Diyarbakır - 48 dk. önce

Diyarbakır, teknoloji ve inovasyon alanında gençlerin projelerini sergilediği önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın ana yürütücülüğünde gerçekleştirilen TEKNOFEST 2026 kapsamında düzenlenen yarışmaların final aşaması kentte başladı.
Dicle Üniversitesi ve Mezopotamya Fuar Alanı’nda 16-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek 11 farklı yarışmada gençler, uzun süredir üzerinde çalıştıkları projelerini jüri karşısında sergiliyor.
Organizasyonda Türkiye’nin yanı sıra ABD, İtalya, İngiltere, Gürcistan, Yunanistan, KKTC, Kosova, Afganistan, Pakistan, Bangladeş, Azerbaycan ve Endonezya’dan gelen toplam 2 bin 925 gençten oluşan 677 finalist takım mücadele ediyor.

Gençler projelerini anlattı

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi’nde başlayan ve 18 Eylül’e kadar devam edecek yarışmalarda finalistler; “İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması Ortaokul Seviyesi”, “İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması Lise Seviyesi” ve “Sağlıkta Yapay Zeka” gibi kategorilerde projelerini değerlendirilmeye sunuyor.
Finale kalmayı başaran öğrencilerden bazılarına Diyarbakır Olay Gazetesi olarak mikrofon uzattık. Gençler, geliştirdikleri projelerin çalışma sistemlerini anlatırken, TEKNOFEST’in kendilerine kazandırdığı deneyimlerden de söz etti.

Zincirleme kazalara karşı geliştirdikleri sistemle yarışıyorlar

Finalist öğrencilerden biri, trafik kazalarının ardından meydana gelebilecek zincirleme kazaların önüne geçmek amacıyla geliştirdikleri sistem hakkında bilgi verdi.
Araçlara monte edilen cihazın kaza veya aracın devrilmesi sırasında oluşan kuvveti algıladığını belirten öğrenci, sistemin yaklaşık bir kilometrelik alanda bulunan diğer cihazlara sinyal gönderdiğini anlattı.
Sinyali alan cihazların ise sürücüyü sesli ve görsel olarak uyardığını ifade eden öğrenci, böylece sürücülerin kazayı görmeden önce durumdan haberdar edilmesinin ve daha uzun bir fren mesafesine sahip olmasının amaçlandığını söyledi.
Öğrenci, TEKNOFEST ve benzeri organizasyonların gençlerin farklı projeleri görmesine ve kendi çalışmalarını geliştirmesine katkı sağladığını da belirterek, yarışma ortamının yeni fikirlerin ortaya çıkmasına imkan sunduğunu dile getirdi.

Huzursuz bacak sendromuna erken müdahale hedefi

Yarışmada sağlık teknolojileri alanında proje geliştiren başka bir ekip ise huzursuz bacak sendromu ataklarını önceden tespit etmeye yönelik bir sistem üzerinde çalıştı.
Ekip, atak öncesinde meydana gelen bazı fizyolojik değişimleri sensörler aracılığıyla takip ettiklerini ve geliştirdikleri analiz algoritmasıyla olası atağın önceden tespit edilmesini hedeflediklerini aktardı.
Projede elde edilen verilerin değerlendirilmesiyle kişinin henüz atağı hissetmeden önce müdahale sürecinin başlatılmasının amaçlandığı belirtildi.
Projelerini TEKNOFEST’te sergilemenin kendileri açısından önemli bir deneyim olduğunu ifade eden öğrenciler, farklı okullardan gelen gençlerin çalışmalarını görmenin ve kendi bilgilerini paylaşmanın kendilerine katkı sağladığını söyledi.

El titremelerini analiz eden prototip geliştirdiler

Finalist öğrencilerden bir başka ekip ise özellikle el titremesiyle belirti gösterebilen bazı nörolojik rahatsızlıklara yönelik bir prototip geliştirdi.
Ekip, geliştirdikleri sistemle el hareketleri ve titreşimlerini sensörler aracılığıyla ölçerek elde edilen verilerin daha kolay değerlendirilebilmesini amaçladıklarını belirtti.
Projede sensörlerden alınan verilerin bir arayüz üzerinden takip edilebildiği, ayrıca yaşlı ve özel gereksinimli bireylerin kullanımını kolaylaştırmak amacıyla sesli uyarı sisteminin de kullanıldığı ifade edildi.
Öğrenciler, sistemin farklı kişilerin ihtiyaçlarına göre uyarlanabilmesi için titreşim frekanslarının değiştirilebildiğini de aktardı.

“Buradaki atmosfer gençlerin vizyonunu geliştiriyor”

Projelerini hazırlarken önemli emek harcadıklarını belirten öğrenciler, finale kadar yaşadıkları sürecin kendileri için ayrı bir deneyim olduğunu söyledi.
TEKNOFEST alanında farklı yaş gruplarından öğrencilerle bir araya gelmenin kendilerine yeni bakış açıları kazandırdığını ifade eden gençler, özellikle okul çağındaki öğrencilerin bu tür organizasyonları görmesinin teknolojiye ve bilime olan ilgilerini artırabileceğini dile getirdi.
Öğrenciler ayrıca yarışmaların yalnızca proje geliştirme açısından değil, topluluk önünde konuşma, fikirlerini anlatma ve farklı insanlarla iletişim kurma konusunda da kendilerine katkı sağladığını belirtti.
Diyarbakır’da devam eden TEKNOFEST 2026 final yarışmalarında gençlerin geliştirdiği projeler, yarışma süreci boyunca jüri üyelerinin değerlendirmesine sunulacak.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Dicle Üniversitesi’nde hayvancılık hamlesi

2026-09-16 12:26 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Amedspor-Beşiktaş maçı öncesi sokakların nabzı

2026-09-16 12:22 - Diyarbakır

Amedspor’dan Başakşehir’e tarihi fark

2026-09-14 11:33 - Spor

Diyarbakır'da yasa dışı bahis operasyonu: 10 şüpheli gözaltında

2026-09-15 14:41 - Diyarbakır

Çermik’te 300 öğrenciye okul çantası ve futbol topu desteği

2026-09-15 14:44 - Diyarbakır

Diyarbakır’da okul alışverişi hızlandı

2026-09-16 10:52 - Diyarbakır

Dışişleri Bakanı Fidan Diyarbakır Valiliği’ni ziyaret etti

2026-09-11 16:18 - Diyarbakır

Amedspor’dan Diyarbakır’da tarihi zafer! Başakşehir’i 5-0 yıktı

2026-09-14 09:41 - Diyarbakır

Diyarbakır dahil 48 İlde Yeni Nesil Organize Suç Operasyonu

2026-09-15 12:11 - Diyarbakır

12 Eylül’ün karanlık yüzünü yaşadılar: İnsanlık dışı uygulamalar yıllar geçse de hafızalarda

2026-09-11 09:03 - Güncel

İlgili Haberler

Dicle’de mercimek üreticisine yüzde 75 hibe desteği

15:11 - Diyarbakır

Amedspor’da milli gurur

14:53 - Diyarbakır

Amedspor-Beşiktaş maçının hakemi belli oldu

14:46 - Diyarbakır

Gömmetaş’ta bilim şenliği: Köy okulu bilim merkezine dönüştü

14:24 - Diyarbakır

Çermik’te öğretmen cinayetinde sanıktan dikkat çeken savunma

14:04 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Gençler projeleriyle geleceğe hazırlanıyor

15:23 - Diyarbakır

Dicle’de mercimek üreticisine yüzde 75 hibe desteği

15:11 - Diyarbakır

Amedspor’da milli gurur

14:53 - Diyarbakır

Amedspor-Beşiktaş maçının hakemi belli oldu

14:46 - Diyarbakır

Gömmetaş’ta bilim şenliği: Köy okulu bilim merkezine dönüştü

14:24 - Diyarbakır