?>

ABD ile LNG anlaşması, jeopolitik sigorta

Türkiye, enerji arz güvenliğini güçlendirmek amacıyla ABD kaynaklı sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedariki için 20 yıllık yeni bir anlaşmaya imza attı. ABD ile 20 yıllık enerji iş birliği, maliyet tartışmalarını ve Türkiye’nin enerji sepetinde önemli bir değişimi beraberinde getiriyor.

Ekonomi - 4 ay önce

Türkiye, enerji arz güvenliğini güçlendirmek amacıyla ABD kaynaklı sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedariki için 20 yıllık yeni bir anlaşmaya imza attı. ABD ile 20 yıllık enerji iş birliği, maliyet tartışmalarını ve Türkiye’nin enerji sepetinde önemli bir değişimi beraberinde getiriyor.

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Emin Selahattin Umdu, yeni LNG anlaşmasının arz kesintilerine karşı jeopolitik sigorta işlevi göreceğini söyledi.

Dr. Öğretim Üyesi Umdu, Türkiye’nin bu anlaşma ile müzakere gücünün artacağını belirterek, "Türkiye’nin birçok uzun vadeli boru hattı anlaşması, özellikle Rusya ile yapılanlar 2026 civarında sona erecek. ABD ile yapılan bu LNG anlaşması Türkiye’ye yeni kontratlarda daha güçlü pazarlık imkânı verecek. Ayrıca bu anlaşma, Türkiye’nin uzun süredir hedeflediği "bölgesel doğal gaz ticaret merkezi" olma stratejisini de destekliyor" dedi.

Anlaşmanın avantajları ve dezavantajları ile ilgili değerlendirme yapan Dr. Öğretim Üyesi Umdu şunları söyledi: "Türkiye 20 yıl boyunca 70 milyar metreküp ABD kaynaklı Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) alacak. Yani yılda ortalama 4 milyar metreküp civarında. Yıllık ortalama 55-60 milyar metreküp talep baz alındığında, bu tek anlaşma Türkiye’nin toplam yıllık doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 6,5 ila yüzde 8’ini karşılayacak. Daha da önemlisi bu çeşitlendirme ve enerji güvenliğinin arttırılmasını sağlayarak başka avantajlarda sunacak. Güvenilir bir kaynaktan yirmi yıl boyunca istikrarlı bir arzı garanti ederek Türkiye’nin uzun vadeli enerji güvenliğini olası jeopolitik aksaklıklara veya arz kesintilerine karşı artırır. Rusya’nın ardından yüzde 20 ile Azerbaycan ve yüzde 15 ile İran geliyor. Olası bir politik krizde gaz aktarımının azalması ülke için kritik kayıplara yol açabilir. Diğer önemli avantaj ise Türkiye’ye sağlayacağı pazarlık gücü. Türkiye’nin uzun vadeli boru hattı sözleşmelerinin birçoğu (Rusya ile yapılan büyük sözleşme gibi) 2026 civarında sona erecek. Bunun gibi büyük, uzun vadeli bir alternatif arzın güvence altına alınması, Türkiye’ye yeni sözleşmelerinde daha uygun fiyatlar ve esnek şartlar müzakere etmek için önemli bir kaldıraç sağlıyor. Bu durumun bir başka yönü de Türkiye’nin bölgesel bir doğal gaz ticaret merkezi olma yönündeki uzun süredir devam eden politikasını desteklemesi. Ancak önemli bir dezavantajı da var. Her zaman daha pahalı olmasa da LNG, boru hattı gazına kıyasla sıvılaştırma (ABD’de) ve yeniden gazlaştırma Türkiye için önemli ek maliyetler içeriyor."

Doğalgaz ticaret merkezi

Anlaşmanın Türkiye’nin mevcut ve gelecekteki enerji politikası açısından hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Umdu, "Anlaşma özellikle de Rusya’ya aşırı bağımlılığını sona erdirme politikasının şimdiye kadarki en açık sinyalini veriyor. Bu değişim aynı zamanda piyasanın serbestleşmesini de hızlandırarak ülkeyi katı, eyaletler arası boru hattı anlaşmalarından uzaklaştırıp daha esnek, piyasaya dayalı bir tedarik portföyüne doğru hareket ettiriyor. Bu tedarik kaynaklarını birbirine bağlayacak bir altyapıyı gerektiriyor. Karadeniz sahasındaki yerli üretimin artırılmasının desteklenmesi de bunun bir parçası. Ayrıca Türkiye de kapasite altı çalışan biyogaz tesislerinin verimliliğe göre önceliklendirilerek ve gerekli yatırımlar sağlanarak yerli üretime destek sağlaması da mümkün. Bunun yanında Kuzey Avrupa ülkelerinin yapmakta olduğu gibi yenilenebilir elektrik kullanan ve karbon tutan teknolojilerle doğalgaz üretimine yatırım yapılması bize ithalata karşı bir alternatif sunacaktır" dedi.

Yerli üretim umut vadediyor

Ülkemizin yerli doğalgaz üretiminin umut vaat ettiğini söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Umdu, "Türkiye’nin Karadeniz’de önemli bir yerli doğal gaz sahası Sakarya da bulunmaktadır. 2024 yılının tamamında 2,3 milyar metreküp üretim yapıldı. 2025 ortası itibarıyla günlük üretim 9,5-10 milyon metreküp (m/gün) civarına yükseldiği biliniyor. Uzun vadeli planları düşünülürse 15 milyar metreküp/yıl üretim ile Sakarya sahası Türkiye’nin mevcut yıllık talebinin yaklaşık yüzde 25-30’unu karşılayabilecektir. Bu, Türkiye’yi kendi kendine yeterli hale getirmese de ithalata bağımlılığı önemli ölçüde azaltacaktır" diye konuştu.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bahis oynayan 1024 futbolcu... Türk futbolunda tarihi gece: Skandala karışanların isimleri tek tek açıklandı

2025-11-11 14:35 - Spor

Ahmet Akın Kuvayımilliye ruhunu Ankara’ya taşıdı

2025-11-13 09:08 - Siyaset

BBP Genel Başkanı Destici'den 'emekli maaşı' açıklaması! Rakam verdi

2025-11-11 14:47 - Siyaset

'Artık bıktım, siyasette yokum' demişti: Meral Akşener'den 'İYİ Parti' mesajı

2025-11-08 16:20 - Siyaset

Manisa Demirci’de İlk Kez Safran Yetiştirildi: Çiftçinin Başarısı Bölge Tarımında Yeni Bir Sayfa Açtı

2025-11-08 10:51 - Ekonomi

AK Parti Genel Sekreteri İnan: "Her geçen gün CHP’nin siyaseti düşen seviyede"

2025-11-08 00:23 - Siyaset

Bursa’da Zeytin Hasadı Başladı: Marmarabirlik’ten Rekolte ve Kalite Açıklaması

2025-11-08 11:02 - Ekonomi

Diyarbakır’da Çocuk Gelişimine Yeni Dönem: Eğitim, Sağlık ve Okuma Alışkanlığında Büyük Atılım

2025-11-07 11:49 - Diyarbakır

Mustafa Kemal Atatürk'ü anan Fatih Erbakan'ın paylaşımına tepki var

2025-11-11 14:37 - Siyaset

Genç Çiftçilerden Bölge Tarımına Yeni Umut

2025-11-10 12:17 - Ekonomi

İlgili Haberler

Manisa’da toplu ulaşımda indirim

13:30 - Ekonomi

Akaryakıtta Beklenen Büyük Zam Geri Çekildi mi!

00:34 - Ekonomi

Gece Yarısı Zammı: Motorine 12,45 TL, Benzine 3,68 TL Artış Bekleniyor

13:39 - Ekonomi

Turkcell ile ULAK’tan 6G için ortak adım

10:44 - Ekonomi

MHR GYO, 489 milyon lira kar açıkladığını duyurdu

10:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Çüngüş’te Otomobil Bariyerlere Çarptı

20:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yardıma Giderken Kaza

20:50 - Diyarbakır

Bağlar’da İşçileri Taşıyan Minibüs Duvara Çarptı: 12 Kişi Yaralandı

20:35 - Diyarbakır

Güvenli Türkiye, Güçlü Yarınlar

17:20 - Diyarbakır

Diyarbakır kahvehanelerinde Ramazan yoğunluğu

16:09 - Diyarbakır