?>

Tek kaşığı bile kansızlığı bitiriyor

Kendine has kokusu ve özelliği ile dikkat çeken dut pekmezi, yüzyıllardır süren geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.

Güncel - 5 ay önce

Kendine has kokusu ve özelliği ile dikkat çeken dut pekmezi, yüzyıllardır süren geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.

Erzincan’ın Kemaliye ilçesi ve köylerinde duttan pekmez yapımı başladı. Pekmezin olması için bol güneş ve hafif rüzgar gerekirken, yağmur olmaması nedeniyle pekmez temmuz ve ağustos aylarında yapılıyor. Odun ateşi ile büyük kazanlarda doğal kaynak suyu ile kaynatılan dut, kaynama ısısına gelince şırası alınır. Güneş gören damlarda tepsilere koyulur ve olgunlaşması beklenir. Bu süre bir hafta kadar sürer. Kemaliye pekmezinin farkı kurutulmuş beyaz duttan yapılması ve az kaynatılıp besin değerini yitirmeden güneşte olgunlaşmasıdır.

Uzun uğraşlar ile hiçbir katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan pekmezin el becerisi gerektirdiğini anlatan Medine Turgut, "Uzun uğraş ve zahmetler sonucu el işçiliği ile tamamen doğal yollardan hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen pekmezlerimiz kış mevsiminde her derde deva olarak kullanılır. Dutlar kazanda kaynatılır, şırası elde edilir. Kaynatma işlemi uzun süre uygulanır. Kaynatma işlemi açık yayvan kaplarda yapılır ve düşük ısıda koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Kaynatma kazanında şıra kaynamaya başlayınca oluşan köpükler kepçe ile alınır. Kaynama ilerledikçe şıranın üstü sarı köpük bağlar, şıra içten içe kızarır, göz göz olarak kaynar ve pekmez kokusunu yayar" diye konuştu.

Pekmezin faydaları

Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Ayrıca mineralleri yoğun olarak içermektedir. Pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, veremli hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin beslenmesinde yer alması önerilmektedir. Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Dokuların krom içeriği hamilelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur ve insülin kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir. Araştırmalar pekmezin thiamin, riboflavin ve demir açısından baldan daha zengin olduğunu da ortaya koymaktadır.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Adile Naşit’in Hayatı, Dini ve Dram Dolu Gerçekleri: Gözden Kaçan Ayrıntılar!

2025-07-01 16:13 - Biyoğrafi

Diyarbakır'da Ne Kadar Türk Var?

2025-07-01 12:41 - Diyarbakır

Diyarbakır ve Bölgede Etkili Olan Aşiretler hangileridir

2025-06-30 16:45 - Diyarbakır

Zazalar Kürt Sayılır mı?

2025-07-03 11:12 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın En Lüks Semti Hangisidir?

2025-06-30 18:17 - Diyarbakır

Yeşilçam Nedir? Yeşilçam Filmi ve Oyuncuları Kimlerdir?

2025-07-01 16:25 - Güncel

Müjdeler Olsun: Diyarbakır'ın O İlçesi İl mi Oluyor?

2025-07-06 10:39 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın Yerlisi Kimdir?

2025-07-01 12:39 - Diyarbakır

Kürtlerin Meşhur Yemekleri Nelerdir?

2025-06-30 21:43 - Diyarbakır

Muhammed Yakut'un cenazesinde dikkat çeken ayrıntı

2025-07-06 11:07 - Dünya

İlgili Haberler

Siirt'in Botan Vadisi, Su Sporlarıyla Doğa Tutkunlarını Ağırlıyor

14:19 - Güncel

Adıyaman’da Tarımın Güçlendirilmesi İçin Modern Ekipman Desteği Verildi

13:34 - Güncel

Görüntü Umreden! Bakışlar Olay Oldu

13:00 - Güncel

Son dakika deprem oldu! AFAD, Kandilli deprem listesi!

12:07 - Güncel

Sabah namazına giden vatandaş, kapısını çaldığı imamın cevabıyla şoke oldu

11:53 - Güncel

Günün Manşetleri

Sur’da Harabe Yapılar Gençleri Tehdit Ediyor

15:19 - Diyarbakır

Teknoloji Çocukları Uzaklaştırmak Değil, Bilinçli Kullanımı Öğretmek Gerekiyor

13:54 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın vazgeçilmezi: Kışlık kavurma  

13:24 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yetiştirilen Keçi Eti, Sağlık için İdeal

12:52 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kuruyemişler İçin Uyarı: "Nemli ve Sıcak Ortamlardan Kaçının"

12:46 - Diyarbakır