?>

Anestezi teknisyen ve teknikerlerinden görev tanımı talebi

Prof. Dr. Meral Kanbak, sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile anestezi teknisyen ve teknikerlerine verilen yeni görev tanımların, hasta güvenliği açısından düzeltilmesi gerektiğini söyledi..

Sağlık - 5 yıl önce

Prof. Dr. Meral Kanbak, sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile anestezi teknisyen ve teknikerlerine verilen yeni görev tanımların, hasta güvenliği açısından düzeltilmesi gerektiğini söyledi. İlgili yönetmelik hazırlanırken 10 üniversitenin Anesteziyoloji ve Reanimasyon anabilim rallarından istenen görüşlerde bu şekilde bir öneri sunulmadığının altını çizen Kanbak, "Kanun ve yönetmelikler bu konuda çok açık olup anestezi teknisyen ve teknikerlerinin Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı sorumluluğunda ve yönlendirmesi doğrultusunda çalışacakları açık bir şekilde belirtilmiş olmasına rağmen, ilgili yönetmelik ile verilen yeni görev tanımlarında ’acil durumlarda da tabip sorumluluğunda hastayı entübe edebilir, tabip sorumluluğunda parenteral girişimleri yapar, hastaya gerekli ilaç ve sıvıları uygun parenteral girişim ile uygular’ denilmektedir. Bu ifade yoruma açık bir ifade olup Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanları sorumluluğunda çalışması gereken anestezi teknisyen ve teknikerinin diğer branş hekimleri sorumluluğunda görevlendirilerek anestezi uygulama yolunu açabilecektir. Burada dikkat çekmek istediğimiz husus Anestezi teknisyen ve teknikerlerin yasada tanımlandığı gibi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı sorumluluğunda bu işlemleri uygulayabileceğidir. Pandemi dönemi ile önemi anlaşılan, her gün tablolarda takip ettiğimiz entübasyon işlemi 11 yıllık eğitim alan doktorlar tarafından bile büyük riskler taşıyan çok önemli bir işlemdir. Hastanın entübe edilememesi, oksijen verilememesi anlamına gelir ki bu da geri dönüşü olmayan ölümcül komplikasyonların olması demektir. Özellikle hasta güvenliği açısından ilgili yönetmeliğin tekrar gözden geçirilmesini ve gerekli düzeltilmenin yapılmasını bekliyoruz" dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Liv Hospital’den 10 engelliye tekerlekli sandalye

2021-12-06 00:00 - Sağlık

Bağlar Belediyespor, liderle berabere kaldı

2021-12-05 00:00 - Spor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, iki ülke ilişkilerini geliştirecek adı

2021-12-01 00:00 - Güncel

Sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için bunlara dikkat edin

2021-12-01 00:00 - Sağlık

Genel cerrahi operasyonlarında “Robotik Cerrahi”

2021-12-01 00:00 - Sağlık

Zerzevan Kalesi’nde 1600 yıllık flüt ve özel anahtar bulundu

2021-12-02 00:00 - Kültür Sanat

Elazığ’da çiftçiye 68 bin 500 adet badem fidanı dağıtıldı

2021-12-07 00:00 - Güncel

Tarihin sıfır noktasında korona virüs aşısı

2021-12-06 00:00 - Sağlık

Şırnak’ta 10 turizm rotası belirlendi

2021-12-02 00:00 - Kültür Sanat

Anestezi teknisyen ve teknikerlerinden görev tanımı talebi

2021-12-07 00:00 - Sağlık

İlgili Haberler

Bel fıtığı diye gitti, kalp ameliyatıyla hayata tutundu

09:55 - Sağlık

Bilecik’te kalpteki doğuştan delik ameliyatsız kapatıldı

10:31 - Sağlık

Arının soktuğu kişi yaşam mücadelesi veriyor

14:09 - Sağlık

Sigara dumanı, hava kirliliği ve solunan zararlı gazlar sizi KOAH yapabilir

10:18 - Sağlık

Psikolog Giriş: "Popüler bölüm, her öğrenci için doğru tercih olduğu anlamına gelmez"

09:21 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Tarihi havuz esnafın el birliğiyle yeniden hayat buldu

14:34 - Diyarbakır

Diyarbakır'da motosiklet sürücüsünün feci ölümü

14:03 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın Göbeğinde Tehlike Saçan Metruk Bina

13:43 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Kavurucu Sıcaklar Cadde ve Sokakları Boşalttı

12:27 - Diyarbakır

Diyarbakır Yaylalarında Bal Hasadı

12:14 - Diyarbakır