?>

Ani şeker hastalığı, kilo kaybı ve sebebi bilinmeyen karın ağrılarına dikkat

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde pankreas kanserinde erken tanı için geliştirilen endoskopi ultrason cihazları, hastalığın teşhisinde önemli rol oynuyor. Günümüzde pankreas kanser vakalarının çoğaldığını söyleyen uzmanlar, hastalığın ölümle sonuçlanmaması için endoskopi ultrason ile erken tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Sağlık - 3 yıl önce

Bölge halkına 2010 yılından bu yana hizmet veren Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde pankreas kanserinin erken teşhisi için endoskopik ultrason yapılıyor. Kanser vakalarında önceki yıllara göre ciddi artış olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Berat Ebik, bunlar içerisinde en önemlilerinden birinin pankreas kanseri olduğuna dikkat çekti. İleri evre pankreas kanserlerinde etki edecek tedavinin bulunmadığını söyleyen Ebik, “Bu da bize erken tanının önemini ortaya çıkarıyor. Pankreas kanseri erken fark edilirse tedavi seçenekleri fazlalaşıyor. Ameliyat açısından veya yeni geliştirilen anti kemoterapötik ilaçlarla tedavide önemli alınabiliyor” dedi.

"Hızlı bir şekilde tanı koyup erken evrede hastanın tedavisini başlatabiliyoruz" Erken tanı için hastalarda aile öyküsü, yeni başlangıçlı ani şeker hastalığı, kilo kaybı ve açıklanamayan karın ağrısı olan hastaların vakit kaybetmeden iç hastalıkları veya gastroenteroloji kliniklerine başvurması gerektiğini vurgulayan Ebik, “Geç kalmış kanser hastalarının ultrason görüntülemelerinde erken evrede maalesef tespit edilemiyor. Endoskopik ultrason dediğimiz ve hastanemizde olan bir teknikle bu tümörleri kolaylıkla erken evrede fark edebiliyoruz. Tespit ettiğimiz anda biyopsi alma seçeneğimiz de mevcut. Böylece hızlı bir şekilde tanı koyup erken evrede hastanın tedavisini başlatabiliyoruz. Endoskopik ultrason hastanemizde daha önceki yıllarda yoktu. Yeni kullanılmaya başlandı. Şu an hastanemizde günlük 4-5 endoskopik ultrason tetkiki yapıyoruz. İşlemlerimiz anestezi eşliğinde yapılıyor. Bu işlem bölgemizde sadece Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılmakta. Hastalarımız başvuru yaptığında eğer endoskopik ultrason ihtiyacı gerekiyorsa bunu kısa sürede anestezi eşliğinde yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yıllık bin 500 hastamıza endoskopik ultrason uyguluyoruz” “Bu hastalık için farkındalık önemli. Çünkü geç tanı konulduğu takdirde çok fazla tedavi seçeneği maalesef olmuyor. Bu yüzden erken tanının önemine dikkat çekiyoruz” diyen Ebik, “Yıllık ortalama bin 500 üzerinde hastamıza endoskopik ultrason uyguluyoruz. Son dönemlerde haftada ortalama 2-3 hastaya pankreas kanseri teşhisi koyuyoruz. Bu bizim için maalesef yüksek bir oran ve gitgide de artıyor. Söylediğim belirtileri olan hastaların en azından bir iç hastalıkları polikliniğe, genel tetkikler yapıldıktan sonra bir belirti varsa hastalar hızla bize yönlendiriliyor. Biz de gerekli tetkiklerden sonra endoskopik ultrason işlemlerini yaparak tanılarını koyuyoruz” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Okulların açılmasıyla terzilerde hareketlilik başladı

2022-09-16 11:30 - Ekonomi

Trafik park bu yıl da çocukların olacak

2022-09-16 10:37 - Eğitim

Diyarbakır'dan Kulp'a Sanat Günü, etkinliği düzenlendi

2022-09-15 16:12 - Kültür Sanat

Ozon tedavisi bir çok hastalığa deva

2022-09-16 10:39 - Sağlık

Ani şeker hastalığı, kilo kaybı ve sebebi bilinmeyen karın ağrılarına dikkat

2022-09-19 11:51 - Sağlık

Okul müdüründen öğrencilere jest, 2 bin 850 öğrenciyi şeker ve kolonya ile karşıladı

2022-09-13 13:43 - Eğitim

54 kiloluk genç kız, 43 dakikada 240 çöp şiş yiyerek 13 bin TL’lik ödülün sahibi oldu

2022-09-17 11:30 - Ekonomi

Ölü bulunan tüccarın katili iş ortağı çıktı

2022-09-14 10:44 - Güncel

Diyarbakır’da kanser hastaları son nükleer tıp teknolojileriyle şifa buluyor

2022-09-16 12:45 - Sağlık

Diyarbakır'da ilaçlama çalışmaları gecede sürüyor

2022-09-13 11:56 - Sağlık

İlgili Haberler

Mitral kapak yetersizliğine mandallama yöntemi ile tedavi

12:15 - Sağlık

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın yeni kuralı

10:11 - Sağlık

Stres sadece ruhu değil, tüm vücudu hasta ediyor

10:00 - Sağlık

"İğneyle" tümör tedavisine uluslararası ilgi: Canlı canlı izlediler

10:01 - Sağlık

Aydın’ın dev sağlık kompleksi hizmete hazırlanıyor

10:06 - Sağlık

Günün Manşetleri

DTSO’nun Desteklediği Yeni Takım Otobüsü Amedspor’a Teslim Edildi

16:18 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nde Atçılık ve Hippoterapi Merkezi Açıldı

16:09 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kombiler gece ve gündüz nasıl ayarlanmalı?

13:28 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kar Ne Zaman Yağacak?

13:23 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Teknoloji Kullanımının Artışı Psikolojik Sorunları Tetikliyor

12:18 - Diyarbakır