?>

ANKA’dan sıcak hava uyarısı

Yaz aylarının etkisini artırdığı şu günlerde, hava sıcaklıklarının 40 dereceyi aşması nedeniyle ANKA Hastanesi Başhekimi Dr. Fırat Dalgıçer, önemli uyarılarda bulundu.

Sağlık - 1 yıl önce

Yaz aylarının etkisini artırdığı şu günlerde, hava sıcaklıklarının 40 dereceyi aşması nedeniyle ANKA Hastanesi Başhekimi Dr. Fırat Dalgıçer, önemli uyarılarda bulundu. Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Başhekimi Dr. Fırat Dalgıçer, özellikle kronik hastalığı olan bireyler, yaşlılar ve çocuklar için sıcak havaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

"Zorunlu olmadıkça öğle saatlerinde dışarı çıkmayın"

Dr. Dalgıçer, 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşe doğrudan maruz kalmaktan kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, "Bu saatlerde güneşin zararlı etkileri en yoğun seviyededir. Dışarı çıkılması gerekiyorsa mutlaka koruyucu önlemler alınmalı; güneş kremi kullanılmalı, bol su tüketilmeli, şapka ve açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" dedi.

"Su içmeyi unutmayın, susamayı beklemeyin"

Yüksek sıcaklıkların en belirgin etkisinin sıvı ve mineral kaybı olduğunu söyleyen Dr. Dalgıçer, "Susuzluk hissi olmasa da, sıcak havalarda günde en az 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Terleme yoluyla kaybedilen sıvıyı yerine koymak, başta böbrek ve kalp olmak üzere pek çok organın sağlığı açısından kritik önem taşır. Aynı zamanda kafeinli ve alkollü içecekler de vücuttan su atımını artırdığı için sınırlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

"Güneş çarpması hayat kurtaran müdahale gerektirir"

Güneş çarpmasının yaz aylarında en sık karşılaşılan ve en tehlikeli durumlar arasında yer aldığını belirten Dr. Dalgıçer, "Yüksek ateş, baş ağrısı, terleyememe, bilinç bulanıklığı, kas krampları ve bulantı gibi belirtiler varsa, bu durum ihmal edilmemelidir. Güneş çarpmasından şüphelenilen kişi hemen gölge ve serin bir ortama alınmalı, soğuk kompres uygulanmalı ve gerekiyorsa acil tıbbi destek sağlanmalıdır. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve evcil hayvanlar asla park halindeki araçta bırakılmamalıdır. Araç içi sıcaklığı, birkaç dakika içinde tehlikeli boyutlara ulaşabilir" diye konuştu.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakırlı en ünlü 5 mafya babası kimdir?

2025-07-18 19:49 - Diyarbakır

Bekiran Aşireti Kimdir? Bekiran Aşireti Arap mıdır?

2025-07-18 22:04 - Güncel

Diyarbakır'da İmara Açılacak Yerler Belli Oldu

2025-07-17 13:22 - Diyarbakır

Jandarma kaçakçılara göz açtırmıyor

2025-07-21 14:18 - Asayiş

Diyarbakır'da çeşme suyu içilir mi?

2025-07-23 12:03 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Artık Yeniyi Değil Kullanılmışı Tercih Ediliyor

2025-07-17 13:18 - Diyarbakır

Diyarbakırspor İçin Özel “21 DYR 21” Plaka Açık Artırmada Rekor Teklif

2025-07-18 15:07 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Yüz Ölçümü Ne Kadar?

2025-07-17 14:17 - Diyarbakır

Diyarbakırspor İçin Özel Plakanın Açık Artırması Sürüyor

2025-07-20 12:26 - Diyarbakır

Diyarbakır Semt Pazarlarında Yerli Ürünler Tezgâhta

2025-07-20 11:01 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Sağlıklı bir ağız, çocuğun dikkatini derse çevirmesine destek olur

10:21 - Sağlık

Sonbahar tükenmişliğine ’motivasyon’ reçetesi

10:25 - Sağlık

Sekizinci kattan düşerek bacakları kırılan kedi, başarılı operasyon sayesinde 4 günde yürümeye başladı

10:29 - Sağlık

Prostat büyümesine su buharıyla müdahale

10:44 - Sağlık

UMKE Transanatolia Rallisi’nde sağlık güvencesi oldu

10:01 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da araçtan 14 kilo 420 gram esrar çıktı

16:46 - Diyarbakır

Diyarbakır’da mezar taşlarında yeni dönem

16:17 - Diyarbakır

Bağlar’da kaldırımlar otoparka döndü

16:04 - Diyarbakır

Diyarbakır’da izcilik çocuklara sorumluluk kazandırıyor

15:19 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nde TEKNOFEST düzenlemesi

14:42 - Diyarbakır