?>

Arılar bu yıl kış uykusundan erken uyandı!

Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arıların kış uykusundan uyanmalarına neden oldu. Havaların ısınmasıyla arılar 5 aylık kış uykusundan uyanırken üreticiler ise bu yıl erken kovan bakımına başladı.

Bölge - 2 yıl önce

Kış aylarının bu yıl çok sert geçmediği Batman'da bal arıları kış uykusundan uyandı. Yaklaşık 5 ay boyunca kovanlarda kış uykusuna dalan bal arıları havaların ısınmasıyla beraber ilk kez dışarı çıktı.
Sürüler halinde dışarı çıkan arılar sıcak havanın tadını çıkarırken bal üreticileri de kovanlarının bahar bakımlarını yapmanın sevincini yaşıyor.
Batman Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Çetin Doyar, İLKHA muhabirine, geçen sene düşük olan bal rekoltesinin bu yıl yüksek olmasını ümit ettiklerini söyledi.

"Geçen sene bal rekoltesi bayağı düşüktü" Baharın gelişiyle birlikte üreticilerin bahar bakımına başladığını belirten Doyar, "Mart ayındayız ve 17-18 derece güzel bir hava var. Arılar şu anda dışarda polen topluyor. Geçen sene yağmurun çok uzun sürmesi ve yaz ayında da havaların sıcak olması nedeniyle arılar kısa bir çalışma fırsatı buldu. Bundan dolayı geçen sene bal rekoltesi bayağı düştü. Batman'da ortalama kilogram başına bir buçuk kilogram bal alınabildi." dedi.

"Arıların bahar bakımı çok önemli" Geçtiğimiz yıla oranla bu yıl bal rekoltesinden beklentilerinin biraz daha fazla olduğunu ifade eden Doyar, şöyle devam etti:

"İnşallah bu yıl bahar biraz daha güzel geçer, daha verimli olur. Üreticilerimiz için bunu temenni ediyoruz. Şu anda bahar bakımının çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Baharda yapılan kontroller, hastalık kontrolleri, ana arı kontrolü, kovan bakımı ve arıya şerbet ile takviye gıdalar verme durumunda arının yaz ayında bal verimine daha güçlü hazırlanmasına ve bal rekoltesinin artmasına mutlaka etkisi olacaktır. Allah'tan bu senenin üreticilerimiz için hayırlı olmasını diliyoruz."

"Bakıma erken başladık" Arılarının uzun bir sürenin ardından ilk kez dışarı çıktığını ifade eden bal üreticisi İdris Akçil, "Arılarımız kıştan yeni çıktı. Bahar temizliği, bakımlarını yaptık. Güzel bir kış geçti, fazla soğuk değildi. Bahar ise erken geldi. Bundan dolayı bakıma biraz erken başladık. Peteklerin bakım ve kontrolünü yaptık. Gereken beslemeyi verdik. Geçen sene verim alamadık ama bu sene inşallah bütün arıcıların yüzü gülecek." diye konuştu.

"Arılarımız uyandı" Kovanların bakımını yaptıklarını belirten bir diğer üretici Mecit Akçil, "Kış ayının başından şu ana kadar arılarımız uykudaydılar. Bugünden itibaren uyandılar. Bizlerde arılarımızın, kovanların bakımını yapıyoruz. Şimdilik arılara şerbet veriyoruz. 10-15 gün sonra ise arılarımız çiçeklerden besleneceklerdir. Ürettiğimiz balı hem satıyor hem de kendimiz istifade ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

Haftanın Öne Çıkanları

Sosyal medya ağları çöktü!

2024-03-05 19:19 - Bilim ve Teknoloji

Yeşilçam'ın Efsane Filmi Tosun Paşa, Karakterlerin Gerçek Hâlleri: Hakiki Tosun Paşa Aslında Kimdi?

2024-03-04 16:50 - Kültür Sanat

Şehit Şehmus Karakut Ortaokulu Diyarbakır Yıldızlar Futbol Şampiyonası'nda Zafere Ulaştı

2024-03-01 14:53 - Spor

Uzak Doğudan gelip meşhur Denizli kebabının tadına baktılar

2024-03-03 11:35 - Kültür Sanat

AK Parti Başkan adayı Akyol’dan Dernek ziyaretleri

2024-03-05 12:49 - Siyaset

Fuhuş operasyonu: 4 tutuklama

2024-03-01 15:19 - Asayiş

Hierapolis örenyerinde Gece Müzeciliği başlıyor

2024-03-06 10:58 - Kültür Sanat

Müdür atamalarında "branş önceliği"

2024-03-02 06:39 - Eğitim

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sivas'ta CHP'ye yüklendi

2024-03-05 17:27 - Siyaset

Bebeklerde İşitme Kaybı: Erken Teşhis ve Önlemler

2024-03-04 16:18 - Sağlık

İlgili Haberler

Tescilli savat sanatı genç kuşaklara aktarılıyor

10:57 - Bölge

Kızılay'dan 8 Mart ziyareti

11:00 - Bölge

Mardin’de Kaçak Elektrik Zarara Yol Açtı!

10:46 - Bölge

Siirt ve Şırnak İçin Kuvvetli Yağış ve Kar Uyarısı

13:26 - Bölge

Kadınlar Günü’ne Özel Ücretsiz Konser

15:10 - Bölge

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Uluslararası İftar Buluşması

00:27 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 112 Yıllık Ziya Gökalp İlkokulu’nda Ramazan Buluşması

00:24 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Güneşli Hava Şehre Canlılık Getirdi

16:37 - Diyarbakır

Diyarbakırlıları mutlu eden görüntü

15:57 - Diyarbakır

Diyarbakır’da şadırvanı dilek kutusu yaptılar

15:19 - Diyarbakır