?>

Arıların dengesi bozuldu! yüzde 30'u telef

Küresel iklim değişikliğine ve bilinçsiz tarımsal ilaçlamalara bağlı arı ölümlerinin artmasıyla birlikte Diyarbakır'da kış uykusuna yatmayan arıların yüzde 30'u telef oldu.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Diyarbakır - 2 yıl önce

12 yaşından bu yana arıcılık yapan Diyarbakır Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Bayram, kış mevsiminin soğuk ve yağışlı geçmemesinden dolayı arıların kış uykusuna yatmayarak olumsuz etkilendiklerini söyledi. Bayram, arıların telef olmasındaki en büyük etkenin küresel ısınma olduğunu söyledi.
Bayram, "Diyarbakır'da arıların telef olmasında en büyük etken; küresel ısınma ve tarımda kullanılan zirai ilaçlardır. Diyarbakır'daki arı ölümlerindeki en büyük nedenlerden ikisi bunlardır. Son 3 yıldır Diyarbakır'da iklim değişikliğinden dolayı yüzde 30 arımız telef olmaktadır. Küresel ısınmada arılar maalesef kış uykusuna yatamamaktadır. Özellikle son 3 yıldır bu kendini belli etmekte. Arılar kış uykusuna yatamadıkları için yorgun ve bitkin düşüyorlar. Kış aylarında Diyarbakır'da yavrulama dönemi olmadığından dolayı arılar sıcak havada dışarı çıkıp telef olur” dedi.

Bilinçsiz zirai ilaçlamaların da arılara çok büyük zararlar verdiğini dile getiren Bayram, “Diyarbakır'daki arıcılar mayıs ayının sonlarında yaylaya çıkar. Ağustos ayının sonundaysa tekrar Diyarbakır'a dönerler. O mevsimlerde de mecburen pamuk tarlalarına yakın bir yere arıları bırakmak zorunda kalıyorlar. Pamuk tarlalarında da zirai ilaçlar bilinçsiz bir şekilde kullanıldığı için maalesef çok büyük zarar görmekteyiz. Bu ilacı gündüz değil de gece saatlerinde kullanırlarsa arılara çok daha az bir zarar vermiş olurlar. Ama özellikle arıların çalışma saatinde zirai ilaçlar kullanıldığı için arılar çok büyük zarar görmektedir” ifadelerine yer verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Starlink uyduları Adilcevaz semalarında görüntülendi

2024-03-27 00:28 - Bilim ve Teknoloji

Çekdar Orhan Amedspor'un Mesut Özili. işte o istatistikler...

2024-03-27 10:38 - Spor

Doğal gazda nisan tarifesi değişmedi

2024-03-29 11:48 - Ekonomi

Mardin’de polis ekipleri tarafından okul çevreleri ve servis araçları denetlendi

2024-03-30 11:27 - Bölge

Encümen adayı Malkoç, Yenişehir'de gece gündüz çalışıyor

2024-03-28 00:48 - Siyaset

İlkokul öğrencisinin Milli Eğitim Bakanından ’Doğalgaz’ talebi gülümsetti

2024-03-30 11:31 - Bölge

Çanakkale’de yarın 440 bin seçmen sandığa gidecek

2024-03-30 11:32 - Güncel

Şanlıurfa'da 4 kişinin suya kapılma anları ortaya çıktı

2024-03-23 15:48 - Asayiş

2023 yılın İşsizlik oranı açıklandı!

2024-03-25 10:09 - Ekonomi

Kazada savrulan araç ile istinat duvarı arasına sıkışan şahsın bacağı koptu

2024-03-26 00:18 - Asayiş

İlgili Haberler

Dicle Üniversitesi Tıp Öğrencisi Recep Dinleyenleri Mest Etti

13:21 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Açık Oto Pazarına Yoğun İlgi

12:09 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Öfke Evi Kapılarını Açtı

11:28 - Diyarbakır

Çermik'in Kırsal Mahallelerine Mevsimin İlk Karı Yağdı

11:22 - Diyarbakır

Kulp’ta Kar Yerini Güneşe Bıraktı

11:20 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Dicle Üniversitesi Tıp Öğrencisi Recep Dinleyenleri Mest Etti

13:21 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Açık Oto Pazarına Yoğun İlgi

12:09 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Öfke Evi Kapılarını Açtı

11:28 - Diyarbakır

Çermik'in Kırsal Mahallelerine Mevsimin İlk Karı Yağdı

11:22 - Diyarbakır

Kulp’ta Kar Yerini Güneşe Bıraktı

11:20 - Diyarbakır