?>

Aydın’ın öksüz antik kenti Amyzon, gün yüzüne çıkmayı bekliyor

Definecilerin hedefi haline gelen 2 bin 300 yıllık Amyzon Antik Kenti, kazı başkanlığının kurulamaması nedeniyle yıllardır Aydın’ın "öksüz" antik kenti olarak gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.

Kültür Sanat - 3 ay önce

Definecilerin hedefi haline gelen 2 bin 300 yıllık Amyzon Antik Kenti, kazı başkanlığının kurulamaması nedeniyle yıllardır Aydın’ın "öksüz" antik kenti olarak gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.
Aydın’ın tarihi zenginliklerinden biri olan Amyzon Antik Kenti, hem arkeolojik değeri hem de doğal güzellikleriyle dikkat çekmesine rağmen kentte uzun yıllardır kapsamlı bir kazı çalışması yapılmadı. Bu kapsamda 2021 yılında kazı çalışmalarının başlatılacağı duyurulmuştu. Bölgede yaklaşık 80 yıl aradan sonra resmi nitelikteki ilk kazının yapılması için yapılan çalışmada, kazı başkanlığının kurulmaması nedeniyle süreç ilerleyemedi.
Yıllarca definecilerin hedefi haline gelen Amyzon Antik Kenti’nde çok sayıda kaçak kazı yapılırken, kentin bazı bölümleri ise tahrip edildi. Öte yandan 1940’lı yıllarda Amyzon’da bir yabancının kazı yaptığı, çevre köylerden işçilerin de bu çalışmalara katıldığı ve çok sayıda kitabeli taşın ortaya çıkarılarak çalındığı da yöre halkı arasında konuşuluyor. Yaklaşık 6 metre yüksekliğindeki isodomik bloklarla inşa edilen görkemli sur duvarları ile dikkat çeken antik kentte, birbirine paralel şekilde sıralanan kemerli çatıya sahip yer altı odaları da bulunuyor. Bu yapıların antik dönemde ambar ya da depo olarak kullanıldığı tahmin edilirken, tarihi dokusunun yanı sıra doğal güzellikleriyle de dikkat çeken Amyzon, doğa yürüyüşü yapanların ve tarih meraklılarının da uğrak noktalarından biri haline gelmiş durumda. Aydın’ın "öksüz" kalan antik kentlerinden biri olarak gösterilen Amyzon’un, yapılacak arkeolojik çalışmalarla Anadolu tarihine ışık tutabilecek önemli işaretler barındırdığı değerlendirilirken, Amyzon gün yüzüne çıkacağı günü bekliyor.
KAYNAK : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

DMM'den Şara açıklaması

2026-03-08 14:29 - Dünya

İsrail füzesi ile vurulan Türk TIR şoförü yaşamını yitirdi

2026-03-13 22:44 - Asayiş

Milyonlarca emeklinin gözü bayram ikramiyelerinde

2026-03-09 13:05 - Ekonomi

Netanyahu'dan beklenmedik geri adım: Deviremeyiz

2026-03-13 22:42 - Dünya

Çin, İran'a tam destek vermeye hazırlanıyor

2026-03-08 14:23 - Dünya

Bağdat'ta havalimanına İHA saldırısı

2026-03-13 22:47 - Dünya

Ahmet Hakan’dan İmamoğlu davası yorumu!

2026-03-13 22:25 - Siyaset

İsmail Kaani'nin akıbeti tartışılıyordu

2026-03-11 13:27 - Dünya

Kim Jong Un'dan İran'a açık destek

2026-03-08 14:16 - Dünya

TVHB Başkanı Eroğlu: tüm meslektaşlarımızı anıyoruz

2026-03-09 10:57 - Güncel

İlgili Haberler

Gün batımı ve manevi atmosfer 

15:45 - Kültür Sanat

Aşil ve Thetis’in yer aldığı Amisos Mozaiği Samsun Müzesinde sergileniyor

09:28 - Kültür Sanat

Annemin Müstakbel Kocası Çaycuma’da seyirciyle buluştu

10:54 - Kültür Sanat

25 bin genç 19 Mayıs coşkusunda buluştu

00:25 - Kültür Sanat

Sri Lanka Büyükelçiliği Dünya Çay Günü’nü kutladı

10:04 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Amedspor’dan Süper Lig Öncesi Kritik Hamle

17:43 - Diyarbakır

Bayramda Eğil’e Ziyaretçi Akını

16:00 - Diyarbakır

Basın Dünyasının Önemli İsimlerinden Vali Zorluoğlu’na Ziyaret

15:51 - Diyarbakır

Ahmed Arif büstü Sil Baştan

14:10 - Diyarbakır

Bahar Şenliği İçin Geri Sayım Başladı

13:57 - Diyarbakır