?>

Bakan Gürlek: Mahkeme salonlarında şov yapılamaz

Adalet Bakanı Akın Gürlek, mahkemelerin düzenine karar verme yetkisinin mahkeme başkanına ait olduğunu belirterek "Mahkeme salonları siyaset arenası değildir. Orada siyasi şov yapılamaz; mahkeme salonlarında yalnızca yargılama yapılır." dedi.

Siyaset - 2 saat önce

Adalet Bakanı Akın Gürlek, mahkemelerin düzenine karar verme yetkisinin mahkeme başkanına ait olduğunu belirterek "Mahkeme salonları siyaset arenası değildir. Orada siyasi şov yapılamaz; mahkeme salonlarında yalnızca yargılama yapılır." dedi.
Bakan Akın Gürlek, TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlayarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bir gazetecinin MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin İBB Davasının canlı yayınlanması çağrısına ilişkin soruya canlı yayınlar için kanun değişikliği gerektiğini belirten Bakan Gürlek, "Kanun değişirse, Meclis bu konuda takdir ederse canlı yayınlanabilir." ifadelerini kullandı.

"Mahkeme salonlarında yalnızca yargılama yapılır"

"Mahkeme salonları siyaset arenası değildir. Burada siyasi şov yapılamaz. Mahkeme salonlarında yalnızca yargılama yapılır." diyen Adalet Bakanı Gürlek, mahkemelerin kendine ait bir dili olduğunu kaydetti. Bakan Gürlek, "Burada şahısların statüleri, görevleri önemli değildir. Herkes sanık statüsündedir. Hukuki olarak sanık tabiri bu yüzden kullanılır. Mahkeme salonlarında hâkim, savcı hitap ederken sanık Ali, sanık Mehmet, sanık Ekrem diye hitap eder. Belediye başkanım, Sayın Müdürüm diye hitap etmez. Mahkeme salonlarını yıpratmamamız lazım. Orada sadece yargılama yapılması gerekir. Orada siyasi şov yapmaya müsaade edilmez. Hiçbir mahkeme bundan da etkilenmez. Söylemlerden de etkilenmez. Siyasi konuşmalardan da etkilenmez. Mahkeme dosyadaki delillere göre, maddi delillere göre, vicdani kanaate göre karar verir." dedi.
Bağımsız mahkemelere kimsenin telkin ve talimat veremeyeceğini vurgulayan Bakan Akın Gürlek, mahkemelerin belli usuller çerçevesinde yönetildiğini kaydetti. Bakan Gürlek, "İmamoğlu da mahkeme tarafından belirlenen günde savunmasını yapacaktır. Onun haricinde avukatlar söz alabilirler. Usuli tartışmalara ilişkin elbette avukatlar söz isteyebilirler. Mahkemede usuli tartışmalarda önce taraflara söz verebilir. Mahkemenin düzenine karar verme yetkisi heyet başkanı, mahkeme başkanına aittir." şeklinde konuştu.

"Mahkeme heyetinin kıdem sorunu bulunmuyor"

Mahkeme heyetinin kıdemine ilişkin bir soruya Bakan Gürlek, mahkeme heyetinin birinci sınıfa ayrılmış hakimlerden oluştuğunu belirtti. Bakan Gürlek, "Ağır Ceza Başkanlığı için birinci sınıfa ayrılması yeterlidir. Heyette 4 üye var. 4 üyenin hepsi de alanında uzman. Daha önce ağır ceza üyeliği yapmışlardır. Kıdem konusunda hiçbir sorun yoktur." ifadelerini kullandı.
Bakan Gürlek, infaz düzenlemesine ilişkin soruya da konunun Meclis iradesinde olduğunu söyledi. Bakan Gürlek, Mersin Büyükşehir Belediyesine yönelik yapılan yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili de Başsavcılığın düzenli olarak bilgilendirme yaptığını dile getirdi. 

KAYNAK: İLKHA

Haftanın Öne Çıkanları

DMM'den Şara açıklaması

2026-03-08 14:29 - Dünya

Süleymani’nin Yerine Geçen İsim Hakkında Şok İddia

2026-03-07 14:05 - Dünya

Milyonlarca emeklinin gözü bayram ikramiyelerinde

2026-03-09 13:05 - Ekonomi

Çin, İran'a tam destek vermeye hazırlanıyor

2026-03-08 14:23 - Dünya

Suriye'den dikkat çeken Türkiye kararı

2026-03-05 12:03 - Dünya

Trump'tan Orta Doğu'da dengeleri değiştirecek rest

2026-03-06 14:19 - Dünya

Rusya'dan Finlandiya'ya rest

2026-03-07 14:04 - Dünya

TVHB Başkanı Eroğlu: tüm meslektaşlarımızı anıyoruz

2026-03-09 10:57 - Güncel

İran'dan Suudi Arabistan'ın fişini çeken adım

2026-03-05 12:07 - Dünya

Kim Jong Un'dan İran'a açık destek

2026-03-08 14:16 - Dünya

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çok önemli İran açıklaması

15:11 - Siyaset

Necmettin Erbakan'ın yıllar önceki İran sözleri gündem oldu

13:05 - Siyaset

Ankara’da dernek çalışanları iftarda buluştu

00:34 - Siyaset

MSB'den balistik füze açıklması

14:46 - Siyaset

Başkan Kurnaz: Nüfusu 23 ilden büyük İlkadım’ı daha iyi noktalara taşıyacağız

10:48 - Siyaset

Günün Manşetleri

Amed SF’den İstanbulspor Deplasmanında Farklı Galibiyet

16:45 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kurumlar Arası Ziyaret

16:12 - Diyarbakır

Türkiye’yi Zayıf Göstermek Muhalefet Değildir

16:11 - Diyarbakır

Diyarbakır Çınar’da Minibüs ile Otomobil Çarpıştı: 1 Kişi Yaralandı

16:09 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Bisiklet Trafiği Artıyor

15:33 - Diyarbakır